Doi membri CSM, Dorel Musteață și Victor Micu, precum și un procuror verificați de inspectorii de integritate

  • 17 Ianuarie 2022 11:15
Doi membri CSM, Dorel Musteață și Victor Micu, precum și un procuror verificați de inspectorii de integritate

În săptămâna 10 – 14 ianuarie 2022, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat două proceduri de control pe regimul juridic al conflictelor de interese în privința a doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba de Dorel Musteață și Victor Micu. Investigațiile au fost pornite în baza unei autosesizări, după ce o televiziune a difuzat imagini din una dintre ședințele Consiliului, în cadrul căreia cei doi membri ar fi participat la o procedură de vot în care erau vizați. Astfel, inspectorii de integritate vor verifica și vor stabili dacă acțiunile celor doi subiecți ai declarării reprezintă sau nu o încălcare a acestui regim juridic.

Câte un control pe avere a fost demarat pe numele unui procuror din Procuratura Orhei și a unui funcționar public cu statut special din cadrul INSP al IGP al MAIUn funcționar public cu statut special din cadrul Serviciului Vamal și un alt funcționar din cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat din mun. Chișinău sunt verificați pentru posibile incompatibilități de funcție.

Săptămâna trecută, inspectorii de integritate au identificat două încălcări ale legii speciale a ANI, care au fost săvârșite de către un ex-rector al unei universități de stat și un funcționar public cu statut special din cadrul Biroului Vamal Nord al Serviciului Vamal. Aceștia au fost stabiliți cu câte un conflict de interese în serviciul public, actele pot fi vizualizate pe pagina web a ANI.

Un alt funcționar public cu statut special din cadrul Serviciului Vamal figurează într-o cauză contravențională inițiată pentru depunerea tardive a declarației de avere și interese personale.

În alte 19 cazuri, inspectorii din integritate au refuzat inițierea procedurilor de control a averii, conflictelor de interese și incompatibilităților. Procese verbale cu privire la refuzul inspectorilor și argumentările acestora sunt publice pe pagina web a ANI.

Șapte conflicte de interese au fost declarate la ANI de subiecții declarării, care au fost soluționate de inspectorii de integritate.

18 Certificate de Integritate au fost eliberate pentru candidații la funcția publică.

Reprezentanții ANI au oferit 168 de consultații telefonice, inclusiv 40 la Linia Instituțională de Informare.

De la începutul anului 2022, pe Portalul Public al Declarațiilor au fost depuse peste 160 de declarații de avere ( la angajare/eliberare și anuale).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău