Doi maturi au ajuns la spital fiind suspectați de rujeolă

  • 23 August 2018 14:23
Doi maturi au ajuns la spital fiind suspectați de rujeolă

Două persoane au fost internate joi, 23 august, la spitalul din Vulcănești, prezentând semne de îmbolnăvire cu acest virus. Între timp, la frontieră se iau măsuri suplimentare pentru a preveni transmiterea transfrontalieră a rujeolei. De la începutul anului până în prezent, au fost înregistrate 142 cazuri confirmate și 77 cazuri suspecte la rujeolă.

Două persoane din Vulcănești au ajuns la spital fiind suspectate de rujeolă. Este vorba despre doi bărbați, care anterior s-au odihnit la mare, în Ucraina. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății în cazul unui pacient virusul nu a fost confirmat, iar celălalt este suspectat că ar fi contractat virusul.

Totodată, vicedirectorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, atenționează că în cazul maturilor boala ar putea fi suportată mai greu și amintește despre necesitatea vaccinării.

„Avem deopotrivă înregistrate cazuri și la maturi și la copii. Rujeola este o boală gravă, severă și capabilă să provoace complicații, inclusiv din categoria celor severe și incompatibile cu viața cauzate cu decesul persoanei. Avem persoane adulte care s-au aflat în contact cu bolnavii de rujeolă în afara țării și au importat această boală. De multe ori, adulții, care au patologii cronice ale sistemului respirator sunt predispuși să facă o formă gravă a bolii, inclusiv cu complicații. Unica metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire este vaccinarea.”

Și la frontieră se iau măsuri suplimentare pentru a nu permite extinderea virusului.  Inspectorii de frontieră au fost instruiți pentru a identifica persoanelor cu simptome ale rujeolei. 

Polițiștii de frontieră vor actualiza registrul de evidență a călătorilor suspecți de infectare și să atragă o atenție deosebită față de persoanele sosite din România și Ucraina, în special față de copii. În  fiecare punct de trecere a frontierei este amenajate un spațiu separat pentru intervievarea persoanei afectate, va avea acces la serviciu medical pentru a se pune diagnoza, pentru a prelua probe biologice(...)Dacă persoana aflată la linia de control prezintă unele simptome ale rujeolei, evident este anunțat un specialist medical. Acea persoană cu simptome este pusă într-un registru special, care este la fiecare punct de trecere”, a declarat purtătoarea de cuvânt de la Poliția de Frontieră, Larisa Novițchi.

Până la sfârșitul lunii august, în cele mai solicitate puncte de trecere se va afla câte un lucrător medical care va acorda asistența necesară călătorilor.

În Republica Moldova este cod portocaliu de rujeolă. Doar în luna august a acestui an au fost confirmate 105 cazuri de îmbolnăviri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău