Doi funcționari ai Ministerului german al Economiei, suspectați de spionaj în favoarea Rusiei după ce au apărat poziții proruse

  • 31 August 2022 16:50
Doi funcționari ai Ministerului german al Economiei, suspectați de spionaj în favoarea Rusiei după ce au apărat poziții proruse

Doi înalți funcționari din Ministerul german al Economiei, cu vederi proruse, au ajuns în atenția serviciului de contrainformații, care în prezent investighează dacă aceștia au spionat sau nu în beneficiul Moscovei, a relatat miercuri săptămânalul Die Zeit, citat de AFP.

Biroul Federal pentru Protecția Constituției (BfV) a deschis o anchetă, după ce membri ai ministerului respectiv au exprimat suspiciuni cu privire la doi înalți funcționari din același minister, responsabili cu delicata problemă a energiei, indică Die Zeit, transmite AGERPRES.

La solicitarea AFP, Ministerul Economiei și Climatului de la Berlin nu a dorit să facă vreun comentariu.

Cei doi responsabili ar fi atras atenția colegilor lor apărând poziții proruse și criticând decizii ale guvernului Olaf Scholz în materie energetică, în special suspendarea în februarie a gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.

O analiză minuțioasă a parcursului lor profesional de către servicii a relevat că unul dintre cei doi suspecți a efectuat o călătorie de studii în Rusia. Cei doi oficiali ar avea o "apropiere afectivă" față de Rusia, potrivit săptămânalului, care indică totuși că serviciile nu dispun de nicio probă tangibilă.

Germania a fost zguduită în ultimii ani de mai multe cazuri de spionaj imputate Rusiei. Dependența celei mai mari economii europene de livrările de gaze rusești s-a dovedit a fi un punct slab pentru această țară de la invazia rusă în Ucraina.

Serviciile germane au semnalat recent că rușii ar spiona antrenamentele soldaților ucraineni în Germania.

Un fost angajat al unei companii de securitate informatică a fost condamnat la sfârșitul lunii octombrie la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a transmis Rusiei date despre Parlamentul german.

În aprilie, un om de știință rus a fost condamnat în Germania la un an de închisoare cu suspendare pentru că a spionat programul spațial european Ariane în beneficiul Moscovei.

Acuzațiile de spionaj cibernetic împotriva Moscovei au deteriorat, de asemenea, relațiile dintre ruși și germani chiar înainte de ofensiva rusă în Ucraina, amintește AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău