Doi foști premieri își dispută victoria în noua rundă a anticipatelor din Bulgaria

  • 02 Aprilie 2023 10:15
Doi foști premieri își dispută victoria în noua rundă a anticipatelor din Bulgaria

Doi foști premieri, reformistul anticorupție Kiril Petkov și conservatorul Boiko Borisov, își dispută astăzi victoria în noua rundă a alegerilor anticipate din Bulgaria, al cincilea scrutin de acest fel în ultimii doi ani, informează EFE, preluată de Agerpres.

Conform sondajelor, partidele acestora ar urma să obțină fiecare în jur de 25% din voturi, procent foarte probabil insuficient pentru ca vreunul să poată forma împreună cu alte partide o coaliție de guvernare care să pună capăt instabilității politice.

KIRIL PETKOV

Om de afaceri școlit la Harvard și cu opțiuni politice liberale pro-americane și pro-europene clare, susținător al ideii de "toleranță zero" în fața corupției, Petkov spune că vrea să transforme Bulgaria într-o țară model al transparenței, pentru "a eradica hoții" care sustrag anual circa două miliarde de euro din banii publici.

Lider al noului partid "Continuăm Schimbarea" (PP), el a fost prim-ministru între decembrie 2021 și iulie 2022, când a fost demis printr-o moțiune de cenzură depusă de GERB, partidul lui Borisov.

În vârstă de 42 de ani, Petkov a câștigat cu partidul său alegerile din toamna anului 2021, infirmând atunci pronosticurile electorale după ce a sedus votanții cu mesajele anticorupție și cu imaginea sa de întreprinzător de succes.

Dorința sa este să pună capăt "modelului politic Borisov", dominant în ultimul deceniu și considerat a fi apropiat de mafie și de oligarhia locală.

Zis și "John Travolta bulgar" sau "Emmanuel Macron al Balcanilor", Petkov s-a născut pe 17 aprilie 1980 la Plovdiv, al doilea cel mai mare oraș al Bulgariei. Și-a petrecut copilăria la Sofia, unde părinții săi erau profesori. A absolvit un liceu prestigios cu predare în limba engleză, când părinții săi deja emigraseră în Canada.

După ce li s-a alăturat părinților în orașul canadian Vancouver, a absolvit Finanțele la Universitatea British Columbia, apoi un master în Managementul Companiilor la Harvard, unde a fost printre cei mai buni din promoția sa.

Deși avea afaceri de succes în SUA și Canada, Petkov a decis în urmă cu 15 ani să revină în Bulgaria împreună cu soția sa canadiană și cu cei trei copii.

BOIKO BORISOV

"Diletanții. Escrocii. Ne vor urmări, dar vom supraviețui", promite Boiko Borisov, care încă nu a lămurit dacă aspiră să devină pentru a patra oară premier.

Acest politician conservator a dominat politica bulgară între anii 2009 și 2021. Fost pompier, luptător de karate, bodyguard, polițist și primar al Sofiei, supranumit de admiratorii săi "Batman", Borisov îi reproșează lui Petkov și colaboratorilor politici ai acestuia că au provocat inflația ridicată ce împiedică intrarea Bulgariei în zona euro.

În vârstă de 63 de ani, fostul premier are grijă de imaginea sa de "om de acțiune" și de "om din popor", capabil să vorbească hotărât și care nu-și ascunde originile modeste. Inclusiv criticii săi recunosc că are carismă, deși îl acuză de populism, de lipsa unor politici cu strategie clară, dar și de inconsecvență, el schimbându-și adesea pozițiile și opiniile.

Născut într-o suburbie a capitalei Sofia, Borisov nu ezită să folosească limbajul stradal, uneori grosolan și sexist, dar altfel el se autodescrie drept un tip onest, comunicativ și harnic. Este divorțat și are o fată și doi nepoți.

Odată cu venirea democrației în anul 1990 el și-a deschis o companie de securitate și a fost garda de corp a fostului dictator comunist Todor Jivkov, iar mai târziu a fostului monarh Simeon al II-lea, devenit premier.

Borisov a intrat în politică inspirat fiind chiar de Simeon al II-lea, care în 2001 l-a numit secretar general în Ministerul de Interne. În decembrie 2006 și-a fondat propriul partid, "Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei" (GERB), iar trei ani mai târziu a devenit prima dată premier.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău