Doi delfini albi au fost transferați din Ucraina în Spania, într-o „operațiune de mare risc” care a trecut și prin Republica Moldova

  • 20 Iunie 08:53
Doi delfini albi au fost transferați din Ucraina în Spania, într-o „operațiune de mare risc” care a trecut și prin Republica Moldova

Doi delfini albi (beluga) de la Delfinariul din Harkov, un oraș ucrainean bombardat de Rusia, au fost transferați la Acvariul din Valencia în cadrul unei „operațiuni internaționale de mare risc”, care s-a desfășurat cu succes și care a trecut și prin Republica Moldova, a anunțat miercuri Centrul oceanografic din acest oraș din estul Spaniei, relatează AFP, conform Agerpres.

Cele două mamifere marine, un mascul de 15 ani, denumit Plombir, și o femelă de 14 ani, numită Miranda, au sosit la Acvariul Oceanografic din Valencia marți seară „în condiții de sănătate delicate după o lungă călătorie din zona de conflict”, a explicat instituția spaniolă într-un comunicat de presă.

Evacuarea lor de la Delfinariul Nemo din Harkov, periclitat de „frecventele bombardamente” rusești organizate în ultimele săptămâni asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat în nord-estul țării, a început „printr-o călătorie de 12 ore pe un traseu rutier” între Harkov și Odesa, oraș port la Marea Neagră.

Acolo, experți de la Acvariul Oceanografic din Valencia și de la două instituții americane care au colaborat la această operațiune, Aquarium Georgia și SeaWorld, au efectuat primele controale veterinare, înainte de a-i trimite pe cei doi delfini albi pe un traseu rutier până la granița cu Republica Moldova.

Potrivit aceluiași comunicat, cetaceele au fost transferate apoi pe aeroportul din capitala Republicii Moldova, Chișinău, înainte de a fi îmbarcate într-un avion „special amenajat” pentru a le transporta la Valencia, la bordul căruia s-au aflat „șase specialiști internaționali în domeniul îngrijirilor medicale acordate animalelor”.

„Această misiune de salvare, realizată într-o situație de pericol extrem, reprezintă un eveniment istoric în materie de protecția animalelor la nivel mondial”, a declarat președintele regiunii Valencia, Carlos Mazon, citat în același comunicat.

De la declanșarea războiului din Ucraina în februarie 2022, Delfinariul Nemo a trebuit să evacueze mai multe dintre animalele sale. Însă delfinariul ucrainean nu putuse încă să transfere cele două exemplare de beluga, ale căror „șanse de supraviețuire ar fi fost foarte slabe” dacă ar fi rămas acolo, a declarat Daniel Garcia Parraga, directorul departamentului de operațiuni zoologice din cadrul Acvariului Oceanografic din Valencia.

Acvariul din Valencia, care se prezintă ca fiind cel mai mare din Europa, găzduiește deja și alte exemplare de beluga, cetacee de culoare albă, originare din Oceanul Arctic.

Adulții au în general lungimi cuprinse între trei și cinci metri, iar greutatea lor variază între o tonă și o tonă și jumătate. Aceste mamifere marine au o speranță de viață cuprinsă între 40 și 60 de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:2,06 m/s
Fri
24
Sat
24
Sun
26
Mon
27
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău