Doi alpiniști și-au pierdut viața încercând să cucerească vârful Everest

  • 22 Mai 2017 11:04
Doi alpiniști și-au pierdut viața încercând să cucerească vârful Everest

Încă doi alpiniști au decedat pe Everest, bilanțul celor care și-au pierdut viața pe cel mai înalt munte din lume în ultima lună ajungând la cel puțin cinci, au anunțat luni oficiali din Nepal, scrie Agerpres.

Un australian în vârstă de 54 de ani, Francesco Enrico Marchetti, a decedat în zona tibetană a Everestului, iar Vladimir Strba, în vârstă de 48 de ani, din Slovacia, și-a pierdut viața în apropiere de zona cunoscută popular sub denumirea ''Balcon'', potrivit oficialilor.

Ambii alpiniști au murit duminică.

Marchetti ar fi decedat din cauza răului de înălțime, la circa 8.300 de metri deasupra nivelului mării, la mică distanță de vârf, a explicat Navin Trital de la compania Expedition Himalaya care a coordonat activitatea logistică pentru acest alpinist. ''I s-a făcut rău și a murit în timp ce era coborât către o bază de mai jos'', a declarat Trital pentru Reuters în Kathmandu. Acesta a adăugat că nu poate oferi mai multe detalii din cauza dificultăților de comunicare cu echipa.

Strba a decedat la circa 8.400 de metri în așa-numita ''Zona morții'', din zona nepaleză a muntelui unde aerul este foarte rarefiat, potrivit unei declarații făcute luni de Gyanendra Shrestha, din cadrul Departamentului de Turism. Acesta a completat că circumstanțele exacte care au dus la decesul lui Strba nu sunt deocamdată clare.

Un alpinist american a murit în apropierea vârfului Everestului duminică, au anunțat operatorii de turism din Nepal, în timp ce un alpinist din India este dispărut după ce acesta a escaladat vârful sâmbătă, precizează Reuters.

Roland Yearwood, în vârstă de 50 de ani, din Statele Unite, făcea parte dintr-o expediție condusă de o companie britanică de ghizi și a murit în zona ''Balcon'', o mică platformă unde alpiniștii se pot odihni.

Ravi Kumar, un alpinist indian de 26 de ani este dat dispărut după ce ajunsese în vârful muntelui sâmbătă la ora 01:28 p.m., dar până la căderea nopții nu ajunsese la Tabăra 4 (situată la 7.950 metri).

Un cățărător nepalez de 85 de ani a murit la tabăra de bază din Everest acum două săptămâni în timp ce încerca să devină cea mai în vârstă persoană care escaladează muntele.

Un veteran alpinist elvețian, Ueli Steck, care încerca să urce pe munte printr-o rută nouă a murit la 30 aprilie.

Expedițiile din acest an de pe Everest se confruntă cu vremea nefavorabilă și cu vântul puternic. ''Au fost decese pe ambele părți. Deși nu sunt oferite decât puține detalii, se pare că acestea au fost asociate cu altitudinea, nu cu starea vremii'', a scris într-un mesaj bloggerul și alpinistul american Alan Arnette, potrivit sursei citate.

Nepalul a eliberat permise unui număr de peste 370 de alpiniști pentru escaladarea Everestului în acest sezon care se încheie luna aceasta.

Din 1953, când Tenzing Norgay (Nepal) și Edmund Hillary (Noua Zeelandă) au devenit primii alpiniști care au ajuns în vârf, circa 5.000 de alpiniști au mers pe urmele lor și aproximativ 300 au murit în această încercare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:5,14 m/s
Fri
6
Sat
11
Sun
11
Mon
6
Tue
1
Arhivă Radio Chișinău