Doi activiști tătari din Crimeea, condamnați de Rusia

  • 25 Octombrie 2017 17:11
Doi activiști tătari din Crimeea, condamnați de Rusia

Reprezentanții Mejlisului poporului tatar din Crimeea, Akhtem Ciygoz și Ilmi Umerov, detinuti politici în Crimeea ocupată, au fost amnistiați și expulzati de autoritatile ruse în Turcia, a anunțat un alt lider al poporului tătar, Mustafa Djemilev, scrie paginaderusia.ro.

Potrivit lui Djemilev, Ciygoz și Umerov au fost dusi mai întâi la Simferopol, iar de acolo imbarcati intr-un avion spre Anapa, de unde au plecat spre Ankara.

Djemilev a adăugat că eliberarea celor doi detinuti politici a fost posibilă datorita acordurilor încheiate în timpul vizitei lui Erdogan în Ucraina.

Agentia UNIAN aminteste ca cei doi au fost condamnati in urma unor procese intentate de puterea de ocupație rusa dupa ce Ciygoz si Ulmerov au criticat public anexarea Crimeei.

La 11 septembrie, așa-numita „Curte Supremă din Crimeea“ l-a condamnat pe adjunctul președintelui Mejlisului poporului tătar din Crimeea, Ahtem Ciygoz, la 8 ani de închisoare într-o colonie penală.

La 22 septembrie,  „Curtea din Simferopol“ l-a gasit vinovat pe Umerov de extremism pentru apelurile sale de a „încălca integritatea teritorială a Rusiei” și l-a condamnat la doi ani într-o colonie penală.

Dupa aterizarea aeronavei la Ankara, președintele Ucrainei Petro Poroșenko a mulțumit președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, pentru ajutorul său în eliberarea celor doi detinuti politici de catre Rusia.

„Mă bucur să aud că Ahtem Chigoz și Ilmi Umerov sunt în sfârșit liberi. Mulțumesc președintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru eforturile sale în eliberarea eroilor noștri, așa cum am convenit la New York și Kiev. Această chestiune va continua să fie printre problemele prioritare în timpul discuțiilor mele cu liderii mondiali. Lupta comună pentru eliberarea tuturor cetățenilor ucraineni și returnarea lor în patrie va continua“, – a scris șeful statului ucrainean pe pagina sa de Facebook.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău