Doha include pe lista neagră „teroriști” din Qatar, Egipt și Iordania

  • 23 Martie 2018 07:25
Doha include pe lista neagră „teroriști” din Qatar, Egipt și Iordania

Qatarul, izolat de nouă luni de către vecinii săi de la Golful Persic în special pentru presupusul sprijin acordat unor grupări și simpatizanți extremiști islamiști, a plasat pe lista neagră 20 de persoane și opt organizații "teroriste", relatează AFP.

Această listă, dată publicității miercuri seară de Ministerul de Interne, cuprinde 12 cetățeni din Qatar, doi din Sudan, patru din Egipt și doi din Iordania.

Decizia intervine la nouă luni după ce Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahreinul și Egiptul au rupt relațiile diplomatice și comerciale cu Qatarul, acuzându-l de sprijinirea grupărilor extremiste - ceea ce Doha dezminte - și de apropiere față de Iran, marele rival regional al Riadului.

Arabia Saudită și aliații săi au alcătuit o listă "teroristă" pe care se găsesc 90 de organizații și indivizi din Qatar acuzați de legături cu grupări islamiste sau jihadiste, printre care Al-Qaida. Noua listă a Qatarului reia în linii mari această listă.

Printre numele plasate de Doha pe lista neagră figurează qatariotul Abdulrahman al-Nuaimi, prezent din 2013 pe o listă americană a persoanelor care "au adus un sprijin financiar" organizației Al-Qaida și aliaților săi din Siria, Irak, Yemen și Somalia.

Lista Qatarului include, de asemenea, ramura egipteană a grupării Stat Islamic, activă în Peninsula Sinai.

Decizia de a publica această listă a fost primit cu răceală de Emiratele Arabe Unite care, împreună cu aliații lor, au interzis accesul cetățenilor qatarioți pe teritoriul lor.

"Qatarul (...) confirmă că spirjinul pe care îl acordă extremismului și terorismului se află în centrul crizei", a scris pe Twitter șeful diplomației EAU, Anwar Gargash.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău