Dodon slăbește Armata (Revista presei)

  • 06 Septembrie 2017 09:41
Dodon slăbește Armata (Revista presei)

Revista presei din 6 septembrie 2017

Legea privind SISTEMUL MIXT de vot ar putea fi declarată NECONSTITUȚIONALĂ, titrează Ziarul Național. Deputații Partidului Liberal (PL) vor depune o sesizare la Curtea Constituțională. Ei au explicat  că această Lege contravine Constituției, care prevede asigurarea votului legal pentru toți cetățenii R. Moldova. „De exemplu, un candidat poate ajunge în Parlament cu 600 de voturi, iar altul cu 6 000 sau 40 de mii de voturi”, a explicat liderul PL Mihai Ghimpu în cadrul unei conferințe de presă.

Același ziar scrie că Partidul Liberal s-ar putea pomeni la începutul sesiunii parlamentare fără mai mulți deputați. Liderul PL a declarat că „A început deja lupta cu liberalii, cu deputații, așa cum s-a întâmplat anterior și cu alte fracțiuni”. Ghimpu  îl acuză de acest lucru pe președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. El crede că toate conflictele dintre actuala guvernare și președintele Igor Dodon nu sunt decât un joc. Mai mult, liberalul spune că Dodon ar fi fost scos din PCRM de către Vlad Filat și Vlad Plahotniuc, pentru ca ultimul, în cazul în care PD „se duce la fund”, să se poată salva, citim în Ziarul Național.

Dodon slăbește Armata, titrează Report.md după ce acesta a  blocat participarea unui contingent de militari moldoveni la un exercițiu multinațional în Ucraina.

Președintele prorus Igor Dodon acționează din nou împotriva interesului național ca R. Moldova să aibă o armată bine pregătită care să asigure securitatea națională, comentează Evenimentul Zilei refuzul acestuia ca militarii moldoveni să participe la un exercițiu multinațional ce va avea loc în Ucraina. Publicația amintește în acest context că militarii transnistreni au intensificat numărul exercițiilor militare pe care le efectuează în regiunea separatistă transnistreană, executând inclusiv manevre de trecere a Nistrului. 

Evenimentul Zilei atenționează că separatiștii de la Tiraspol apasă pedala de accelerație în ceea ce privește militarizarea accentuată a regiunii pe termen mediu și lung, totul fiind coordonat cu Moscova. Peste Nistru a fost deschisă o nouă școală militară în care vor învăța circa 200 de copii din clasele a 5-a până în a 9-a. Instituția va purta numele generalului rus Alexandr Vasilievici Suvorov.

Într-un editorial pe portalul Deschide.md, expertul Iulian Chifu opinează că toate  gesturile lui Dodon împing într-o singură direcție: încearcă să forțeze suspendarea… Respinge legi pe bandă rulantă, susține că nu va desemna Ministrul Apărării propus de majoritate și votat de Parlament, ba chiar că nu-și va exercita atribuțiile mandatului. Înjură Curtea Constituțională, respinge regulile constituționale și hotărârile Curții și amenință, ca un bătăuș din fundul curții, cu manifestații masive de protest dacă cineva se leagă de el. Un Președinte, șef de stat, chiar și într-o republică parlamentară, nu poate să incite la proteste. Să arunce în aer ordinea constituțională de care, altfel, e responsabil, atenționează expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău