Dodon dorește să construiască o nouă cortină de fier pe Prut (Revista presei)

  • 20 Decembrie 2016 09:50
Dodon dorește să construiască o nouă cortină de fier pe Prut (Revista presei)

Revista presei din decembrie 2016

Amnistia din 2007 și cea din 2016, același impact dezastruos: Legalizarea spălării de bani și anularea relațiilor cu partenerii externi – titrează portalul Moldnova, referindu-se la proiectele de amnistie fiscală și legalizare a capitalului. Potrivit publicației, ”amnistia din 2007 a avut un impact nul și nu au dus la atingerea scopurilor declarate de regimul comunist de atunci. Deși regulile prevăzute de actuala putere în cadrul proiectelor ce țin de legalizarea capitalului și stimularea fiscală sunt diferite, obiectivele trasate sunt la fel de ireale, vor încuraja aplicarea unei scheme legale privind spălarea de bani și vor lipsi Republica Moldova de banii din exterior”, comentează portalul Moldnova.  

”Zina Karabina se întoarce”, așa se întitulează editorialul semnat de Alexandru Vakulovski pe site-ul Deschide.md. Potrivit autorului, alegerea Zinaidei Grecenâi în funcția de președintă a PSRM confirmă faptul că ”trebuie să fii corupt, șantajabil, de dorit – hoț și imoral pe deasupra, ca să revii în politică. Ce „reforme” ne propun acum socialiștii, cu Zina Karabina în frunte și cu steluța la prohabul lui Dodon? – se întreabă autorul. Denunțarea acordului cu UE – deci adio libera circulație în Europa și fonduri europene, fără de care Moldova ar fi moartă ca stat; integrarea în Uniunea Economică Eurasiatică – trecerea la statut oficial de slugi ai Rusiei; interzicerea unionismului și excluderea NATO sub orice formă din Moldova. Ce fac cu unioniștii când îi interzic. Îi împușcă, îi trimit în Siberia? ” – se mai întreabă autorul.

Dodon dorește să construiască o nouă cortină de fier pe Prut, titrează Jurnal de Chișinău, care îl citează pe Ion Sturza.  Acesta se arată alarmat de declarațiile lui Igor Dodon făcute în cadrul unui interviu pentru presa de la Moscova în care îl atacă pe fostul președinte al României, Traian Băsescu. ”Fascinantă este și obrăznicia cu care ne dă lecții de „istorie”, terfelind memoria încă sângerândă a moldovenilor. Ne sugerează că ar trebui să ne cerem scuze de la cei care ne-au violat propria patrie”, comentează Ion Sturza.

”Nici nu s-a instalat încă în fotoliul de președinte și plagiatorul Dodon a dat măsura întreagă a stilului în care-și va exercita funcția decorativă”, comentează și Adevărul și se referă la promisiunea acestuia de a-i revoca lui Traian Băsescu cetățenia Republicii Moldova.

Ghimpu anunță că Valeriu Munteanu îi va lua locul lui Anatol Șalaru la Ministerul Apărării, titrează Adevărul, iar în Ziarul Național Nicolae Negru încearcă să explice de ce l-a provocat Șalaru pe Ghimpu. Autorul are impresia că ”Șalaru a intrat în „cușca” lui Ghimpu intenționat, așteptând să fie demis din toate funcțiile. De ce și-ar fi dorit el aceasta e greu de spus. Însă mișcarea sa ar putea convine Coordonatorului, căci astfel i se dă un „os” președintelui ales și simpatizanților săi, fără vreun impact asupra guvernării, în eventualitatea unor concesii din partea lui Dodon în probleme majore, cum ar fi sistemul de pensii, legea bugetului etc. Șalaru pare pregătit pentru un nou proiect politic care să atragă electoratul PL migrat în recenta campanie electorală spre Maia Sandu. Plahotniuc are nevoie de un PL puternic sau de un înlocuitor al său, căci apariția unui nou PLDM pune în pericol planul său de a transforma PD în „cel mai mare partid””, scrie N. Negru în Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău