Documentarul "Marea Unire - România, la 100 de ani", proiectat în premieră, în prezența Custodelui Coroanei, Margareta
-
23 Februarie 2018 08:08
Documentarul "Marea Unire - România, la 100 de ani" a fost proiectat joi, în premieră, în prezența Custodelui Coroanei, Margareta, și a principesei Maria, evenimentul având loc la CinemaPro din București.
Filmul este "sută la sută despre emoții", a declarat înainte de proiecție Alexandru Giboi, directorul general AGERPRES, agenția care a realizat documentarul.
"Ce facem în seara asta din punctul meu de vedere nu este doar nou, este un moment memorabil. Suntem la începutul anului 2018, anul Centenarului, și AGERPRES marchează aceste moment printr-un film-eveniment, un film care definește o perioadă, un film care ajută publicul să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat acum o sută de ani și nu doar acum o sută de ani. O să aveți o surpriză pe parcursul filmului", a detaliat el.
Giboi a apreciat că documentarul este unul care "ne pune pe gânduri și ne face să ne gândim la viitor, de fapt", deoarece trecutul "ne învață cum să evoluăm și ne îndreaptă pașii în direcția cea bună".
"La AGERPRES e vorba de evoluție. E un cuvânt care pe mine aproape că mă obsedează, îl repet și nu doar că îl vorbesc, încerc să îl și implementez în tot ceea ce am făcut în ultimii ani", a spus directorul Agenției Naționale de Presă.
Totodată el a vorbit despre munca din culisele acestui demers. "Filmul acesta, la fel ca și alte proiecte editoriale pe care le-am avut și pe care le vom avea în continuare în acest an cu ocazia Centenarului, reprezintă, practic, încununarea unei munci și aș vrea să le mulțumesc celor care l-au realizat", a adăugat directorul AGERPRES.
Redacția Video din cadrul Agenției Naționale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor.
Povestea pleacă de la contextul istoric internațional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care și-au dorit un singur lucru: o țară în care există același grai, același port, aceeași simțire, fără granițe.
Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar și în Bucovina de Nord și în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervențiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoțională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei.
Materialul nu punctează doar ziua de 1 Decembrie 1918, ci și actele premergătoare Marii Uniri. De asemenea, arată cum a fost împărțită România Mare și care a fost impactul economic, cultural, dar și în viața de zi cu zi a românilor de peste hotare.
Filmul ilustrează dramatismul anilor 1940-1941, cu ruperea granițelor și cu deportările, condamnările la închisoare și despărțirea familiilor.
Unele imagini provin din arhive istorice, iar altele au fost făcute în casele oamenilor, în muzee, prin filmări din dronă, fiind folosite fotografii istorice, precum și unele imagini din Arhivele Naționale. Filmările și montajul au durat un an.
Documentarul "Marea Unire - România, la 100 de ani" este realizat de Mihuț Năstăsache, Marilena Stănescu și Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu și Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuț Năstăsache și Camelia Moise. Grafica, sunetul și montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.
La finalul proiecției au venit pe scenă cei din echipa filmului și câțiva dintre protagoniștii documentarului. Membrii echipei au vorbit despre provocările acestui proiect și despre cât de mult i-au emoționat cei care au fost subiectul filmului. Pe de altă parte, cei ilustrați în documentar au vorbit despre ceea ce îi leagă de țara noastră și despre faptul că, indiferent de contextul istoric, ei s-au simțit și se vor simți mereu români.
În foaierul cinematografului a fost prezentată expoziția de fotografie "România: Evoluție" - ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri.