DOCUMENTAR: Zece ani de la cutremurul devastator urmat de tsunami, care a provocat catastrofa de la Fukushima

  • 11 Martie 2021 08:52
DOCUMENTAR: Zece ani de la cutremurul devastator urmat de tsunami, care a provocat catastrofa de la Fukushima

La 11 martie 2011, a avut loc în Japonia un puternic seism de magnitudine 9 pe scara Richter, cu epicentrul în regiunea Tohoku din Oceanul Pacific, în apropierea orașului nipon Sendai, aflat pe coasta estică a țării, urmat de tsunami, menționează Japan Meteorological Agency pe site-ul www.jma.go.jp. Cutremurul este considerat ca fiind cel mai mare din istoria Japoniei. În urma lui, a fost declarată stare de urgență nucleară în Japonia, din cauza unor probleme la centralele nucleare Fukushima I și Fukushima II.

La ora locală 14.46 (ora 05.46 GMT), Japonia a fost zdruncinată de un devastator cutremur de pământ, soldat cu 15.881 de morți și 2.660 de persoane date dispărute, la care se mai adaugă 2.554 de decese din cauza degradării condițiilor de viață, conform unui bilanț oficial dat publicității în martie 2013. Bilanțul confirmat al triplei catastrofe din 2011 (seism, tsunami și accident nuclear la Fukushima) era de 15.899 de morți, în decembrie 2020, potrivit poliției nipone, citate de AFP și DPA.

Evenimentele teribile din acele momente vor fi rememorate de întreaga lume: mulțimi de oameni intrați în panică care ies în grabă din "zgârie-norii" din Tokyo, trenurile răsturnate în zonele de nord-est, imagini îngrozitoare, de neimaginat cu orașe întregi măturate de tsunami, imposibilitatea oamenilor de a-și contacta familiile, informații în cascadă tot mai disperate, mii și zeci de mii de persoane date dispărute. Și apoi, la sfârșitul zilei, primele semnale alarmante de la cele două centrale nucleare de la Fukushima (Daiichi și Daini), ordinele de evacuare pe o arie de 2, apoi 3 și apoi 10 kilometri în jurul acestora. Zile și zile de neliniște, rememorează agenția France Presse.

În plus față de victimele tsunami-ului, alte 3.405 de decese ulterioare sunt atribuite de către guvern consecințelor dezastrului. Zeci de persoane evacuate în grabă dintr-un spital de la câțiva kilometri de centrala nucleară au murit în timpul transportului sau în zilele următoare. Deteriorarea condițiilor de viață și de sănătate a dus, de asemenea, la decese premature și la sinucideri.

Cutremurul și valul seismic au perturbat transporturile, activitatea de zi cu zi, au declanșat cel mai grav accident la centrala nucleară Fukushima Daiichi și au lăsat mii de persoane fără adăpost. Ulterior, experții Institutului geofizic american (USGS) au stabilit că seismul a fost cel mai puternic înregistrat vreodată în Japonia, de când a început măsurarea magnitudinii acestora, și al patrulea ca putere, la nivel mondial, din 1900 și până în prezent. Japonia a traversat a doua mare catastrofă naturală din istoria recentă a țării, după cutremurul din anul 1923, soldat cu 142.000 de morți.

Catastrofa naturală produsă la 11 martie 2011 a declanșat incendii, alunecări de teren și un val seismic de circa 14 metri, care a măturat orașe și sate întregi pe întreaga coastă pacifică a regiunii Tohoku (nord-est, în apropierea orașului japonez Sendai), care asigură aproximativ 8 la sută din PIB-ul celei de-a treia economii a lumii. A devastat terenuri agricole, locuințe, culturi agricole, vehicule. Un vapor cu 100 de persoane la bord a fost "măturat" de un tsunami în prefectura Miyagi (nord-estul Japoniei). Un incendiu de proporții s-a declanșat la rafinăria Chiba, în apropiere de Tokyo. Curentul electric a fost întrerupt în patru milioane de locuințe în capitală și în jurul acesteia. Multe secțiuni de pe tronsonul feroviar al "Tohoku expressway", din nordul țării, au fost afectate. Trenurile de mare viteză spre nordul țării au fost oprite. Aeroportul Narita din Tokyo a fost închis, zborurile oprite și pasagerii evacuați. În Tokyo, circulația cu metroul a fost, de asemenea, oprită.

La Onagawa, valul tsunami a atins 15 metri înălțime, spulberând locuințele și provocând deraieri ale trenurilor. Cutremurul a declanșat o alertă de tsunami pe coasta japoneză a Pacificului și în țările învecinate: Noua Zeelandă, Australia, Rusia, Guam, Filipine, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Hawaii, Marianele de Nord (americane) și Taiwan. Valurile tsunami au măturat totul în calea lor, inclusiv avioanele din unele aeroporturi de dimensiuni reduse, iar iahturile din marele porturi ale regiunii Sendai au fost aruncate pe uscat, unele ajungând pe dealurile din vecinătatea coastei de est a Japoniei sau și pe acoperișul unor blocuri de trei etaje. Înălțimea maximă a valului tsunami a fost măsurată la 38,9 m.

Dezastrul, ce a devastat coasta de nord-est a arhipelagului nipon, a provocat o înlănțuire de accidente la centrala nucleară Fukushima Daiichi, situată la 220 kilometri nord-est de Tokyo, care au fost însoțite de explozii, incendii și scurgeri de radiații la instalațiile nucleare, ca urmare a ieșirii din uz a sistemelor de răcire. Patru din cele șase reactoare au fost avariate. Aceasta a fost cea mai gravă criză nucleară după cea de la Cernobâl, în 1986. Peste 90.000 de persoane au fost evacuate din zona devastată și din împrejurimile centralei Fukushima I.

După cutremur, numeroase activități în zona de coastă au fost reduse la zero, iar infrastructurile au fost distruse de un val de zece metri, în metropola Sendai. Regiunea Kanto, aflată spre sud, care cuprinde megalopolisul Tokyo și reprezintă 40 la sută din PIB, a fost, de asemenea, afectată. Majoritatea infrastructurilor și clădirilor au rezistat, însă, șocului în această zonă urbană strategică.

Cutremurul s-a resimțit chiar și pe orbita Pământului. Experții Agenției Spațiale Europene au constatat că mișcarea telurică a fost înregistrată de echipamentele supersensibile ale satelitului GOCE ("Gravity field and Steady-State Ocean Circulation Explorer"), a cărui orbită se află la o altitudine de 255 de km. Institutul de Geofizică și Vulcanologie din Italia a făcut cunoscut faptul că seismul din Sendai a cauzat deplasarea axei de rotație a Pământului cu 10 cm, care ar fi cea mai mare de la cutremurul de gradul 9,5 din Chile de la 22 mai 1960. Tot în urma acestui cutremur, prin mișcările provocate în scoarța terestră, insula japoneză cea mai mare, Honshu, s-a deplasat cu 2,4 metri.

Compania germană de asigurări Munich Re a calculat că pierderile economice ca urmare a catastrofei au fost de circa 210 miliarde de dolari americani, în prima jumătate a anului 2011, fiind astfel cel mai costisitor cutremur de când firma adună statistici de acest gen, respectiv din anul 1979.

* * *

Agenția Națională de Presă AGERPRES a relatat cursul evenimentelor din 11 martie 2011 din Japonia. Astfel, în data de 11 martie 2011, după prima știre care a anunțat că "un puternic seism cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter a zguduit vineri coasta de nord-est a Japoniei și a fost emisă o alertă privind riscul producerii de tsunami", potrivit EFE, a urmat alta, care a precizat că magnitudinea cutremurului din Japonia a fost revizuită în sus și s-a produs și tsunami de patru metri: "Un seism puternic cu magnitudinea de 8,8 grade pe scara momentului a lovit vineri coasta de nord-est a Japoniei, zdruncinând clădiri în capitala Tokyo și provocând răniți, cel puțin un incendiu și un tsunami de patru metri, a anunțat postul de televiziune NHK citat de Reuters".

 

 

Sursa foto: fbcdn.net


O altă știre releva faptul că "cel puțin șase replici, cu valori între 6,3 și 7,1 grade, s-au înregistrat vineri după cutremurul care a lovit coasta de nord-est a Japoniei și care a atins o magnitudine de 8,9 grade pe scara momentului, potrivit Institutului Geologic al Statelor Unite (USGS), informează EFE". În relatare se mai spunea că sesimul inițial "a făcut să se zdruncine clădirile din Tokyo, potrivit paginii web a USGS, care a revizuit de două ori în sus magnitudinea seismului, situându-l în cele din urmă la magnitudinea de 8,9 grade".

La scurt timp, o nouă știre arăta că "o explozie a avut loc vineri la rafinăria Cosmo Oil din prefectura Chiba, în apropiere de Tokyo, potrivit Kyodo". De asemenea, un prim bilanț la scurt timp de la cutremurul devastator arăta 19 morți. În plus, "Ministerul Industriei din Japonia a anunțat că operatorul centralei nucleare Fukushima a raportat o situație anormală vineri, după cutremurul cu magnitudinea de 8,8 grade ce a lovit nord-estul Japoniei, inclusiv prefectura Fukushima, informează Xinhua". Conform știrii, "sistemul de răcire în caz de urgență a părții centrale a reactorului a încetat să funcționeze la reactoarele 1 și 2 ale centralei deținute de Tokyo Electric Power Co., a anunțat ministerul citat de Kyodo".

O nouă depeșă a Kyodo, preluată de AGERPRES, menționa că "un incendiu a izbucnit la centrala nucleară Tohoku Electric Power Co's Onagawa, din nord-estul Japoniei". În aceeași știre se mai afirma că "mass-media japoneze au anunțat că guvernul a decis să declare situație de urgență pentru energie nucleară, care survine dacă sunt confirmate scurgeri radioactive la o centrală nucleară sau defecțiuni la sistemul de răcire al unui reactor".

O primă situație în urma sesimului a fost prezentată într-o altă informare, în care se preciza că "peste 80 de incendii au fost semnalate după seismul cu magnitudinea 8,9 grade de vineri, cel mai mare înregistrat vreodată în Japonia, iar o bază a forțelor aeriene a fost aproape scufundată de valurile uriașe stârnite de uriașa mișcare telurică". Totodată, "au fost semnalate peste 80 de incendii în prefectura Miyagi și în alte șapte prefecturi, în estul și nord-estul arhipelagului nipon, a anunțat Agenția pentru gestionarea incendiilor și dezastrelor". "În reședința prefecturii Miyagi, Sendai, 600 de oameni au fost evacuați pe acoperișuri, după izbucnirea unui incendiu în apropierea unei școli. În zona metropolitană a capitalei Tokyo toate serviciile feroviare, inclusiv trenurile de mare viteză, au fost suspendate, iar foarte mulți japonezi au fost puși în imposibilitatea de a se mai întoarce acasă. Principalele companii aeriene ale Japoniei, Japan Airlines (JAL) și All Nippon Airways (ANA) au anunțat suspendarea tuturor zborurilor de pe aeroportul Narita, din Tokyo. Purtătorul de cuvânt al guvernului nipon i-a îndemnat pe oameni să se adăpostească în locuri sigure, cum sunt clădirile de birouri, și să nu se grăbească să ajungă acasă, având în vedere că drumurile vor fi foarte aglomerate. (...) Baza aeriană de la Matsushima, din prefectura Miyagi, a fost acoperită de un val uriaș, au anunțat Forțele de autoapărare aeriană", se mai menționa în știrea respectivă.

AGERPRES a preluat o altă informare a agenției Kyodo, citată de AFP, în care se afirma că "un tren cu pasageri a fost 'măturat' vineri de un tsunami în prefectura Miyagi (nord-estul Japoniei). (...) În aceeași prefectură dispăruse cu câteva ore înainte un vas cu 100 de persoane la bord, aparținând unei companii de construcții navale din portul Ishinomaki, a anunțat poliția locală".

După ce a informat că a fost activat, de către Comisia Europeană, Mecanismul de protecție civilă pentru Japonia, pentru a oferi asistență acestei țări, în urma cutremurului și valului tsunami, AGERPRES a relatat că "o mică scurgere nucleară se produce într-o centrală a prefecturii Fukushima (nord-estul Japoniei), lovită dur de seism vineri, a declarat ministrul industriei, Banni Kaieda".

La scurt timp, s-a anunțat că "un nou cutremur cu magnitudinea de 6,6 grade s-a produs în zona centrală a Japoniei, la doar câteva ore de la devastatorul seism înregistrat pe coasta de nord-est a țării, a anunțat Agenția de Meteorologie citată de AP". Potrivit agenției Xinhua, citată de AGERPRES, "cutremurul - care a fost resimțit și la Tokyo - a avut magnitudinea de 6,2 grade", iar "zeci de replici au zguduit coasta de nord-est a Japoniei după cutremurul cu magnitudine 8,9 grade înregistrat în cursul zilei".

Un alt bilanț releva faptul că "puternicul cutremur și tsunamiul care au devastat nord-estul Japoniei au făcut peste 1.000 de morți și dispăruți, potrivit poliției și al altor surse, citate de agenția de presă Jiji".

Prim-ministrul nipon, Naoto Kan, a decretat, conform unei alte știri, stare de alertă nucleară, "dispunând evacuarea populației pe o rază de 10 km din jurul centralei nucleare de la Fukushima, relatează Sky News".

A doua zi, pe 12 martie 2011, într-o altă știre se afirma că "un nou seism violent - cu magnitudinea 6,8 - s-a produs sâmbătă dimineața în largul coastelor Japoniei, pe aceeași parte spre Pacific, devastată în ajun de un puternic cutremur și un tsunami, a indicat Institutul geofizic american (USGS), citat de AFP". 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:3,09 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău