DOCUMENTAR | Căsătoria Prințului Harry al Marii Britanii cu actrița americană Meghan Markle

 • 19 Mai 2018 13:17
DOCUMENTAR | Căsătoria Prințului Harry al Marii Britanii cu actrița americană Meghan Markle

Sâmbătă, 19 mai, Prințul Harry al Marii Britanii (33 de ani), nepotul reginei Elisabeta a II-a, se căsătorește cu logodnica sa, actrița americană Meghan Markle (36 de ani), fiind de așteptat ca ceremonia oficială care va avea loc la Castelul Windsor – cea mai veche și mai întinsă reședință regală din lume care a fost locuită permanent – să fie dominată de eleganța și strălucirea protocolului regal britanic și să reprezinte cel mai urmărit eveniment al anului din Marea Britanie. 

În prezent, prințul Harry este al șaselea în ordinea de succesiune la tron, după tatăl său, prințul Charles, fratele său, prințul William, și copiii pe care acesta îi are cu ducesa Catherine, prințul George, prințesa Charlotte și prințul Louis, precizează Rador.

Dacă la începutul secolului al XX-lea majoritatea statelor europene erau monarhii, în ultima sută de ani republica a câștigat tot mai mult teren.

Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron în 1952, are cea mai lungă domnie din istoria monarhiei britanice și conduce 16 state suverane, reunite sub titulatura de Commonwealth.

Deși puterile monarhului sunt astăzi limitate, regalitatea este încă un simbol de noblețe, istorie și unitate națională. Înrudite între ele prin căsătorii, nașteri, botezuri, din marile familii regale ale Europei fac parte acum și oameni de rând.

Prințul Henry de Wales, pe numele său complet Henry Charles Albert David, s-a născut la 15 septembrie 1984, la Londra, fiind fiul cel mic al lui Charles, Prinț de Wales și al Dianei, Prințesă de Wales, și nepot al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

DOCUMENTAR | Căsătoria Prințului Harry al Marii Britanii cu actrița americană Meghan Markle

A început să-și însoțească părinții în vizite oficiale de la o vârstă fragedă, primul său turneu peste mări fiind cel din Italia în anul 1985.

A parcurs grădinița Jane Mynors și școala pregătitoare Wetherby, amândouă situate în Londra, apoi a mers la Școala Ludgrove.

Părinții lui Harry au divorțat în 1996, iar mama lui a murit într-un tragic accident de mașină la Paris în anul următor. Harry, pe atunci în vârstă de 12 ani, și-a însoțit tatăl, fratele, bunicul patern și unchiul matern, mergând în spatele cortegiului funerar de la Palatul Kensington până la Westminster Abbey.

După ce a trecut examenul de admitere, a urmat Colegiul Eton, unde a studiat geografia, biologia, matematica și istoria artelor.

În iunie 2003, el și-a terminat studiile la Eton, remarcându-se la la sport, în special polo și rugby de amatori.

După absolvire, prințul și-a luat un an de pauză, în care și-a petrecut timpul în Australia, muncind la o fermă de creștere a vitelor și participând la meciul polo de încercare al echipei tineretului englez contra echipei de tineret din Australia Polo. El a călătorit și în Lesotho, unde a muncit pentru copiii orfani.

La 8 mai 2005, Prințul Henry a intrat la Academia Militară Regală Sandhurst unde s-a alăturat Companiei Alamein. În aprilie 2006, Henry și-a terminat antrenamentul ca ofițer și s-a alăturat unui regiment al Cavaleriei Household în Armata Britanică. În aprilie 2008, Henry a fost promovat la rangul de locotenent, iar în aprilie 2011 a fost ridicat la gradul de Căpitan.

A fost militar timp de 77 de zile pe linia frontului în Războiul Afghan, întrerupându-și stagiul abia după ce mass-media americană a făcut publică prezența lui acolo.

Rachel Meghan Markle s-a născut la 4 august 1981, la Los Angeles, SUA, mama ei, Doria Carlos Ragland, fiind asistent social și instructor de yoga, iar tatăl ei, Thomas Markle Sr., locuiește în Mexic, fiind caștigător al unui Premiu Emmy ca director de lumini. Părinții săi au divorțat în anul 1987.

DOCUMENTAR | Căsătoria Prințului Harry al Marii Britanii cu actrița americană Meghan Markle

Markle a crescut în Los Angeles, fiind educată în școli private, precum Hollywood Little Red Schoolhouse și Heart High School, o școală catolică privată de fete din Los Angeles.

Este absolventă a Northwestern University cu o diplomă în teatru și studii internaționale în anul 2003.

A jucat roluri mici în mai multe seriale de televiziune din Statele Unite, iar din 2011 până în 2017, a jucat personajul Rachel Zane în serialul „Suits”

Markle a început o relație cu actorul și producătorul Trevor Engelson în anul 2004, apoi cei doi s-au căsătorit în Jamaica, la 10 septembrie 2011, pentru a divorța, doi ani mai târziu, în august 2013.

În anul 2014, Meghan Markle a pus bazele unui site de lifestyle, The Tig, și a activat ca redactor șef al site-ului până în 2017.

Meghan Markle a fost consilier pentru organizația caritabilă internațională One Young World și a călătorit în Afganistan și Spania pentru a susține cauze umanitare. În 2016, Markle a devenit ambasador global pentru organizația World Vision Canada. Ea a călătorit în Rwanda pentru a susține o campanie pentru accesul la apă potabilă, precum și în India unde a militat pentru drepturile femeilor.

Interesant este că recent, o echipă de genealogi britanici ar fi descoperit că Meghan Markle este descedentă atât a regelui Eduard al III-lea cât și a celei de-a treia soții a regelui Henric al VIII-lea, Jane Seymour.

Povestea de dragoste a celor doi tineri a început cu nici doi ani în urmă, în iulie 2016, când un prieten comun le-a facilitat întâlnirea, în perioada în care ea se afla în trecere prin Londra, pentru a asista la un meci de tenis. Deși – se spune – nu cunoșteau prea multe unul despre celălalt, relația lor a evoluat rapid, atrăgând atenția întregii lumi. Conform altor opinii, se pare că totuși Harry era îndrăgostit de personajul Rachel Zane, interpretat de Meghan în serialul Suits și asta se întâmpla cu doi ani înainte să o cunoască pe Meghan.

DOCUMENTAR | Căsătoria Prințului Harry al Marii Britanii cu actrița americană Meghan Markle

Ea venea după o altă căsătorie încheiată cu un divorț, iar el parcursese mai multe relații.

După reîntânirea de a doua zi, au stabilit să plece într-o escapadă tocmai în Botswana, apoi ea a continuat filmările pentru serial, la Toronto.

În 8 noiembrie 2016, povestea lor de dragoste a devenit publică, după ce întreaga familie regală britanică l-a susținut în acest demers pe Harry, apoi a urmat, în septembrie 2017, prima lor apariție alături, în public, la deschiderea „Invictus Games” în Toronto.

Câteva zile mai târziu după anunțul oficial al relației, a venit și cererea oficială în căsătorie, acceptată pe loc, în cadrul unei cine care a avut loc pe domeniul Kensington, Harry oferindu-i lui Meghan un inel de logodnă conceput din diamante care i-au aparținut mamei sale, prințesa Diana de Wales. Mai exact, inelul a fost realizat după o schiță făcută de Harry, este din aur galben și include un diamant central din Botswana, locul în care cei doi tineri au fost pentru prima dată împreună, și două diamante mai mici, laterale, care provin din colecția personală a mamei sale, Diana, mai exact de pe o broșă purtată de aceasta.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și-a exprimat consimțământul formal pentru căsătoria prințului Harry, lucru absolut necesar potrivit legii britanice, pentru unul din primii șase moștenitori ai tronului.

A urmat anunțul oficial al logodnei, în 27 noiembrie 2017, apoi anunțarea datei la care va avea loc căsătoria, iar recent, în martie 2018, Meghan Markle, care era protestantă, a fost botezată în Biserica anglicană, în cadrul unei ceremonii secrete.

După căsătorie, Meghan Markle va purta titlul de „Ducesă de Sussex”, în timp ce Prințul Harry va fi „Duce de Sussex”, iar referințele la Meghan Markle se vor face sub titulatura de „Alteța sa Regală”. Cu toate acestea, pentru că nu s-a născut într-o familie regală, actrița nu va primi titlul de „Prințesa Meghan”.

Cei doi tineri căsătoriți nu vor pleca imediat în luna de miere ci se vor afla, pe 22 mai, la o petrecere în grădinile Palatului Buckingham găzduită de prințul Charles, pentru a celebra patronajele și asocierile militare, precum și alte părți implicate în activitățile caritabile susținute de acesta.

Să mai spunem că după căsătorie, cuplul princiar va locui la Nottingham Cottage din Palatul Kensington.

DOCUMENTAR | Căsătoria Prințului Harry al Marii Britanii cu actrița americană Meghan Markle

Programul orientativ al evenimentelor zilei de sâmbătă, 18 mai 2018, este următorul:

 • ora 11:00 – Circa 1200 de invitați din cadrul publicului încep să-și ocupe locurile pe peluza Castelului Windsor
 • ora 11:30 – 600 de invitați care vor asista la ceremonia religioasă vor începe să sosească pe domeniul Castelului Windsor, urmând să parcurgă pe jos o porțiune de drum, până ce vor intra prin poarta de sud a capelei St. George
 • ora 13:20 – Membrii familiei regale britanice încep să sosească la castel, urmând să intre în capelă prin Poarta Galileei.
 • între timp, Meghan Markle și mama vor parcurge drumul de la hotel până la castel, în automobil, prin promenada Long Walk
 • ora 13:30 – Prinții Harry și William ajung la capelă, urmând să intre prin poarta West Steps, fiind urmați de Regina Elisabeta a II-a și de Prințul consort Philip – care va participa la ceremonii în ciuda recentei operații de protezare a șoldului.

Urmează apoi să sosească Meghan Markle și mama ei, care se vor opri în fața capelei, apoi viitoarea mireasă va fi condusă în capelă de către Prințul Charles, în absența tatălui ei – recent operat pe cord – , prin poarta West Steps.

 • ora 14:00 – Este programată să înceapă ceremonia religioasă care va fi condusă de Justin Welby, arhiepiscop de Canterbury și lider spiritual al Bisericii Anglicane.
 • ora 15:00 – Urmează ca ceremonia religioasă să se încheie, iar tinerii căsătoriți vor ieși din capelă și îi vor saluta pe cei 200 de invitați speciali aflați în fața capelei.

Tinerii căsătoriți vor pleca în procesiune, într-o trăsură, pe un traseu care parcurge localitatea Windsor, urmând să revină, apoi, la castel

 • ora 15:25 – Cuplul princiar, alături de invitați, participă la recepția organizată la St. George Hall
 • ora 21:00 – Tinerii căsătoriți participă la recepția restrânsă de seară, la reședința Frogmore House, alături de circa 200 de invitați.

* * * * *

O operațiune masivă a poliției este în curs la Windsor, un „cerc de oțel” înconjurând centrul orașului pentru nunta din capela St George de sâmbătă, aceasta fiind cea mai amplă operațiune din istoria Poliției Thames Valley.

Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane, precum și peste 5000 de reprezentanți ai presei din întreaga lume vor veni în comitatul Berkshire, unii în speranța de a-i vedea măcar în treacăt pe mire și mireasă.

Tortul ales de prințul Harry și de Meghan Markle pentru nuntă va fi unul netradițional, iar la pregătirea sa au lucrat șase cofetari timp de cinci zile. Creația sa seamănă mai degrabă cu o „instalație” decât cu tort tipic de nuntă, iar în compoziția sa nu au fost folosite ingredientele alese în mod tradițional de familia regală. Astfel, Meghan și Harry au decis să renunțe la tradiția regală a tortului de fructe, optând în schimb pentru un tort cu lămâi și flori de soc, acoperit cu o glazură de unt și decorat cu flori proaspete – în ton cu aromele de sezon.

Prințul George (4 ani) și Prințesa Charlotte (3 ani) vor avea roluri importante la nunta regală a prințului Harry cu Meghan Markle. Cu doar trei zile înainte de eveniment, Palatul Kensington a anunțat că nepoata și nepotul prințului Harry vor face parte dintre cei zece copii – șase fete și patru băieți – care vor alcătui alaiul miresei.

* * * * *

În istorie au existat foarte multe situații în care persoane simple fără „viță nobilă”, fără „sânge albastru”, au devenit membri ai familiilor regale prin căsătorie:

 • 18 aprilie 1956 – Actrița de legendă Grace Kelly renunța la carieră, pentru a se căsători cu Rainier, suveranul principatului Monaco. Cei doi se cunoscuseră cu un an în urmă la Festivalul de film de la Cannes. Din nefericire Grace Kelly și-a pierdut viața într-un accident de mașină în anul 1982, iar Rainier a murit în 2005.
 • 29 august 1968 – Sonja Haraldsen și Harald al Norvegiei erau într-o relație de mai mulți ani înainte ca prințul să-i mărturisească tatălui său, regele Olav al V-lea, că nu dorește să se căsătorească cu altcineva, punând astfel în pericol soarta casei regale. Harald era singurul moștenitor al tronului Norvegiei, iar cei doi s-au căsătorit abia după ce regele Olav a consultat guvernul și a aprobat logodna.
 • 19 iunie 1976 – Căsătoria Reginei Silvia a Suediei cu Carl Gustaf, pe atunci prințul moștenitor, pe care îl cunoscuse la Olimpiada de la München din 1972 unde făcea parte din echipa organizatoare a evenimentului.
 • 22 mai 2004 – Letizia Ortiz Rocasolano se căsătorea cu prințul Felipe al Spaniei. Letizia Ortiz Rocasolano era o femeie divorțată și o cunoscută jurnalistă și prezentatoare de știri înainte să se mărite cu prințul Filip al Spaniei și a devenit prima regină spaniolă care nu e de viță nobilă în iunie 2014 atunci când soțul său a preluat tronul. Ortiz, fiica unui jurnalist și a unei asistente medicale, și nepoata unui șofer de taxi, s-a întâlnit în secret cu Felipe înainte de anunțarea logodnei în noiembrie 2003. Cei doi s-au cunoscut la un dineu organizat de un prieten jurnalist.
 • 29 aprilie 2011 – Kate Middleton se căsătorea cu prințul William. Kate Middleton, al cărei tată este pilot și mama stewardesă și care, mai târziu, au fondat o companie de comenzi prin poștă, l-a cunoscut pe prințul William al Marii Britanii pe când se afla la Universitatea St Andrews din Scoția, în 2001. După nuntă, Kate a devenit prima persoană fără rang regal care s-a căsătorit cu un prinț atât de aproape de tronul britanic, după mai bine de 350 de ani.
 • 1 iulie 2011 – Charlene Lynette Wittstock se căsătorea cu prințul Albert de Monaco. Charlene Lynette Wittstock s-a născut în Bulawayo, Zimbabwe, în ianuarie 1978. A concurat pentru Africa de Sud în cadrul Jocurilor Olimpice din 2000 înainte să se căsătorească cu prințul Albert II de Monaco. Cei doi au început relația în 2006 și s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii somptuoase în Monte Carlo, la care au participat membri ai familiilor regale din Europa și personalități internaționale. Prințul Albert este fiul actriței Grace Kelly.

* * * * *

Familia Regală a României nu a fost invitată la nunta prințului Harry al Marii Britanii cu actrița Meghan Markle, așa cum s-a întâmpălat în 2011, la căsătoria Prințului William cu Catherine Middleton.

Cu toate acestea Familia Regală a trimis deja un cadou pentru cei doi tineri, constând în bijuterii din aur alb de 14 karate, fiind vorba de o pereche de butoni pentru prinț, o pereche de cercei și o brățară pentru Meghan Markle, având ca inspirație Coloana Infinitului, celebra sculptură a lui Constantin Brâncuși. Casa Regală a României a ales aceste bijuterii drept dar de nuntă ca un omagiu adus tradițiilor și folclorului românesc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:2,1 m/s
Thu
13
Fri
15
Sat
14
Sun
16
Mon
16

Curs oficial BNM 27 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4073 0.0829
USD 17.7179 -0.0093
RON 4.0066 0.0152
UAH 0.6577 -0.0018
RUB 0.2497 0.0019
Arhivă Radio Chișinău