DOCUMENTAR | 65 de ani de la nașterea actorului Patrick Swayze

  • 18 August 2017 19:56
DOCUMENTAR | 65 de ani de la nașterea actorului Patrick Swayze

Actorul Patrick Swayze a fost unul dintre cei mai versatili actori de la Hollywood, iar personajele pe care le-a interpretat i-au confirmat poziția în industria cinematografică. Patrick Swayzee s-a născut la 18 august 1952, în Houston, Texas, SUA. A absolvit liceul Waltrip din Houston și Colegiul San Jacinto din Pasadena, Texas, potrivit imdb.com.

Tatăl său a fost inginer, iar mama era coregraf și deținea o școală de dans. Datorită mamei a dezvoltat o pasiune pentru dans, ea fiind cea care i-a oferit primele lecții. Mai târziu, pentru a se perfecționa în acest domeniu, a urmat o serie de cursuri la instituțiile de dans la New York.

A fost dansator profesionist, antrenând două trupe prestigioase de dans, "Harkness Ballet" și "Joffrey Ballet" și a fost dansator principal al Companiei "Eliot Feld". În liceu, Swayze a fost un talentat gimnast și jucător de fotbal, bun înotător. Când a reușit să se lanseze la New York, într-o carieră profesională de dansator, o durere mai veche de la genunchi i-a reapărut, iar asta l-a determinat să încerce să urmeze o carieră de actor. La New York, primul său spectacol de dans ca profesionist a fost pentru evenimentul "Disney on Parade".

A debutat pe Broadway în comedia muzicală "Grease". În 1979, a jucat prima oară în film având un rol în pelicula "Skatetown, SUA". În 1981 a evoluat într-un episode intitulat "Blood Brothers" din celebrul serial "MASH". În același an, a interpretat un rol în drama "Return of the Rebels".

Rolul din filmul "The Outsiders" din 1983 i-a adus recunoaștere, iar în anul următor a apărut în pelicula "Red Dawn". În 1985, a lucrat în filmul "Grandview S.U.A." și a apărut în miniseria TV "North and South", acest lucru a devenind o piatră de hotar în cariera sa de actor, potrivit www.thefamouspeople.com.

În 1986, a jucat în filmul de teatru "Youngblood". La puțin timp după acest film, joacă rolul unui profesor de dans în cel mai important film din cariera sa, alături de Jennifer Grey, "Dirty Dancing" (1987). Pelicula a devenit un adevărat fenomen în anii '80, a intrat rapid în box office și a avut încasări de milioane de dolari. Filmul a avut și nominalizări la Globul de Aur, iar acest rol a făcut din Patrick Swayze un adevărat sex-symbol.

După succesul uriaș din ''Dirty Dancing", Swayze a cunoscut câteva eșecuri în carieră, la care s-a adăugat o perioadă în care s-a confruntat cu dependența de alcool. Apoi a obținut numeroase proiecte de film, iar în perioada 1987-90 a lucrat în filme precum "Steel Dawn" (1987), "Tiger Warsaw" (1988), "Next of Kin" (1989), "Road House" (1989).

În 1990, avea să reapară alături de Demi Moore și Whoopi Goldberg în "Ghost", o dramă romantică, ce a reprezentat un succes al anului. Și mai mult succes a avut în 1991 alături de Keanu Reeves în "Point Break". A urmat "City of Joy" (1992), film în care joacă un rol dramatic.

În 1991, a fost ales "cel mai sexy bărbat în viață" de revista "People". A scris și cântat, de asemenea, binecunoscuta baladă "She's Like the Wind" scrisă împreună cu Stacy Widelitz.

Punând pe seama celebrității problemele cu alcoolul, actorul s-a mutat în Texas cu soția sa, dar a lucrat în continuare jucând în filme precum "The Green Dragon" și "Donnie Darko", ambele lansate în 2001. Au mai urmat filme precum "Waking Up in Reno" (2002), "George and the Dragon" (2004), "Keeping Mum" (2005), "Christmas in Wonderland" (2007), "Jump!" (2008), "Powder Blue" (2009).

A fost căsătorit din 1975 cu actrița și regizoarea Lisa Niemi. Patrick Swayze are o stea pe Walk of Fame la Hollywood. Patrick Swayze a murit la 14 septembrie 2009, după câțiva ani de suferință și luptă cu cancerul de pancreas.

În primăvara anului 2017, mai multe obiecte care i-au aparținut actorului Patrick Swayze au fost vândute la licitație. Între acestea s-au numărat o geacă de piele neagră purtată de actor în filmul "Dirty Dancing", placa de surfing utilizată de Swayze în filmul "Point Break", mașina sport privată DeLorean — din 1981, o cămașă maro și o pereche de pantofi sport purtate de Swayze în "Ghost". Obiectele au fost scoase la licitație cu ajutorul soției actorului.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
26,24
Nori împrăștiați
Umiditate:65 %
Vint:4,63 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
25
Thu
21
Fri
20
Arhivă Radio Chișinău