DOCUMENTAR | 55 de ani de la primul concert The Beatles în SUA

  • 09 Februarie 2019 21:32
DOCUMENTAR | 55 de ani de la primul concert The Beatles în SUA

Primul concert al legendarei trupe The Beatles în SUA a avut loc la 9 februarie 1964, într-o apariție la "The Ed Sullivan Show", fiind urmărit de 73 de milioane de telespectactori.

Au urmat alte două apariții ale trupei în același show, în 16 și 23 februarie 1964, dar și concertele din 11 februarie 1964, la "Coliseum", Washington (care a reușit să strângă 20.000 mii de spectatori) și cel din 12 februarie 1964, la "Carnegie Hall", New York, conform site-ului www.beatlesbible.com. Așa a început fenomenul "beatlemania" în Statele Unite, relatează Agerpres.

În scurt timp, The Beatles a devenit un fenomen mondial.

Trupa a fost înființată de Paul McCartney și John Lennon, cei doi cunoscându-se în 1957. Ei au început să cânte în formația unei biserici, numită The Quarrymen. În 1958 intră în formație și George Harrison, propus de McCartney, care fusese coleg cu el la Stockton Wood Road Primary School. Din necesitatea de a avea un baterist, a fost cooptat Pete Best. După proba pe care au dat-o pentru înregistrarea unui disc cu Parlophone, producătorul artistic George Martin le-a sugerat un schimb de ritm și de baterist. Membrii fondatori ai grupului au luat decizia să-l coopteze pe Ringo Starr (nume real Richard Starkey), pe atunci baterist al grupului Rory Storm, potrivit site-ului thefamouspeople.com.

În 1961, trupa The Quarrymen își schimbă numele în The Beatles. Numele formației a fost inspirat din numele formației lui Buddy Holly, Crickets (''Greierii''). S-a păstrat conceptul de ''insectă'' (beetle) și a fost combinat cu conceptul muzical de bătaie a măsurii (beat), de la ritmul muzicii pe care o cântau.

La 5 octombrie 1962, formația și-a lansat discul de debut, cu single-urile ''Love Me Do'' pe partea A și ''P.S. I Love You'' pe partea B. La 26 noiembrie 1963, Beatles a înregistrat al doilea disc, ''Please Please Me'', care a ajuns numărul doi în topul oficial al Marii Britanii. În decursul anului 1963, discurile formației au ocupat locul întâi din topurile britanice. Numărul total al discurilor care se vânduseră în acest an, de două milioane și jumătate, constituia un record în istoria muzicală a Marii Britanii.

Al treilea single, ''From Me to You'', a apărut în aprilie 1963, iar în august a apărut single-ul ''She Loves You'' (tirajul precomandat: 500.000 exemplare). "Beatlemania" a început în Anglia, în 13 octombrie 1963, după o apariție televizată la London Palladium. În noiembrie 1963, Beatles a cântat la Royal Command Performance, în același program cu Marlene Dietrich și Maurice Chevalier. La sfârșitul anului 1963, a apărut albumul ''With The Beatles''.

În ianuarie 1964, au susținut concertul "Olympia", alături de Trini Lopez și Sylvie Vartan. Single-ul ''I Want to Hold Your Hand'' a ocupat locul I în topurile americane. După primul turneu în SUA, din februarie 1964, Beatles-ii au ocupat primele 5 poziții ale Hot 100 din revista Billboard, realizare care nu a mai fost repetată. În mai-iunie același an au urmat turnee în Europa și Australia, iar în iulie a avut loc premiera filmului ''A Hard Day's Night'' - single-ul cu acest titlu cucerind rapid locul I în clasamente. În august-septembrie au susținut primul mare turneu peste ocean, continuat cu turneul prin Anglia, show-ul televizat împreună cu The Yardbirds și apariția melodiei ''I Feel Fine/She's a Woman'' (locul I în topuri).

DOCUMENTAR | 55 de ani de la primul concert The Beatles în SUA Sursa FOTO: www.beatlesbible.com

Un an mai târziu, în 1965, cei patru au fost decorați de regina Elisabeta II cu Ordinul Imperiului Britanic pentru contribuții deosebite (redresarea balanței financiare a Angliei grație vânzării masive de discuri ale grupului). În același an, a început turnarea filmului ''Help!'', având premiera în luna iunie. În august-septembrie, au susținut un nou turneu peste ocean.

În 1966 a avut loc un concert în Anglia organizat de publicația New Musical Express, urmat de turneul în fosta R.F. Germania, apoi un turneu în Filipine și un concert în Japonia.

După concertul din Candlestick Park, San Francisco, în 29 august 1966 - considerat ultimul concert oficial -, la care au participat 25.000 de persoane, trupa a convenit să nu mai organizeze turnee și și-a concentrat forțele în studioul de înregistrări. În 1967, a apărut albumul ''Sgt. Pepper's Lonely Heart'', iar în octombrie 1968 au înregistrat ''Give Peace a Chance''.

Soarta financiară a grupului a luat o întorsătură nefavorabilă atunci când managerul lor, Brian Epstein, a murit la 27 august 1967. După aceasta, membrii trupei și-au urmat interesele individuale și s-au întâlnit tot mai rar.

În patru ani, trupa The Beatles a susținut 1.400 de concerte și a scos numeroase albume: ''Please Please Me'' (1963), ''With the Beatles'' (1963), ''A Hard Day's Night'' (1964), ''Beatles for Sale'' (1964), ''Help!'' (1965), ''Rubber Soul'' (1965), ''Revolver'' (1966), ''Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'' (1967), ''Magical Mystery Tour'' (1967), ''The Beatles'' (1968), ''Yellow Submarine'' (1969), ''Abbey Road'' (1969), ''Let It Be'' (1970), precizează site-ul www.beatlesbible.com

Ultima apariție publică a celor patru Beatles a fost în concertul inedit de pe acoperișul studiourilor Apple, din Londra, în 30 ianuarie 1969, concert care a apărut compilat în albumul "Let It Be". În iulie 1969, trupa s-a reunit pentru a înregistra albumul ''Abbey Road''. Oficial, The Beatles s-a destrămat în 1970, și orice speranță a unei reuniuni a fost distrusă când Lennon a fost asasinat de Mark David Chapman, în 1980.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
7
Tue
0
Wed
-4
Arhivă Radio Chișinău