DOCUMENTAR: Deținută politică la 15 ani. Cât să uiți și cum să ierți!?

  • 11 Martie 2016 17:28
DOCUMENTAR: Deținută politică la 15 ani. Cât să uiți și cum să ierți!?

"Cât să uiți și cum să ierți!?" - Nina Moica si calvarul mărturisit al detenției politice", e titlul radiodocumentarului, episod al numeroaselor încercări ale semenilor noștri făcute in numele aflării adevărului și pentru ca istoria să nu se repete.

De câțiva ani încoace instituții și institute specializate depun eforturi concertate pentru a înlătura efectele unui legământ al tăcerii și al trecerii sub tăcere.

Punerea în libertate in anii 1963-1964 a deținuților condamnați pentru motive de ordin po­li­tic, oameni pe care justiția comunistă îi con­siderase vinovați de „infracțiuni îm­potriva securității statului“ nu a elucidat  integral nici până azi dimensiunea ororilor  sau a abuzurilor si nici numărul celor astfel reținuți.

Intre ei, mii, zeci de mii, sute de mii, Niculina Moica avea la arestare, în 1959, 15 ani și șapte luni! Și a reușit să-și spună povestea abia după 40 de ani de la eliberare.

Foto: Niculina Moica la vârsta de 15 ani. Sursa: arhiva personală.

Audio: Documentarul "Cât să uiți și cum să ierți!?" difuzat la Radio România Actualități joi, 10 martie 2016.


Câți oameni au trecut prin lagărele și pușcăriile comuniste?

Punerea în libertate a deținuților politici anticomuniști în 1963-1964 a fost un act politic important, consecință a ieșirii treptate, prudente și dificile de sub tutela URSS și a apropierii, moderate, de Occident.

E mai bine de  o jumătate de secol de la un eveniment de o importanță politică deo­sebită: punerea în libertate a deținuților condamnați pentru motive de ordin po­li­tic, oameni pe care justiția comunistă îi con­siderase vinovați de„infracțiuni îm­potriva securității statului“. (Acestora li s-a adăugat un număr relativ restrâns de ce­tățeni condamnați în 1941, ca membri ai Gărzii de Fier, în timpul dictaturii an­to­nesciene.)

Trei acte normative emise „în serie“ au re­glementat eliberarea substanțială a imen­sei mase de „politici“: Decretul nr. 767/1963, urmat de Decretul nr. 176 și nr. 411, am­bele din 1964. Este interesant faptul că un alt Decret, nr. 5/3 ianuarie 1963, emis deci la începutul anului, excludea, revenind to­tuși în chiar cuprinsul actului asupra ex­cluderii totale, de la grațiere persoanele „ca­re au încercat sau săvârșit infrac­ți­uni care periclitează securitatea sta­tu­lui“ – (cf. Ion Bălan, Regimul concen­tra­ționar din România, 1945-1964, Fundația Academia Civică, 2000).

Nefiind publicate în Buletinul Oficial al RPR, textele Decretului nr. 767/1963, 176 și 411/1964 au rămas necunoscute. Nu există o explicație rațională a deciziei celor de la vârful partidului de a le fi pus sub pecetea secretului. Sau poate că decidenții au con­siderat că lucrul despre care nu se vor­beș­te nu există.

Câți deținuți politici au fost eli­berați prin aplicarea Decretului 767/1963 și a celorlalte două ac­te normative speciale din 1964? Au fost avansate diferite cifre. „Reorientarea politicii externe a coincis, după 1960, cu semnificative mutații în po­litica internă, în primul rând cu re­la­xarea regimului polițienesc. Închisorile po­litice au început să se deschidă în 1962, când au fost eliberați, după cifre oficiale, 1.304 detinuți, urmați în 1963 de alți 2.892 și în primele 4 luni ale lui 1964 de ultimii 464, mulți închiși după 1944, alții – legionarii – și mai de mult, din 1941“, consideră istoricul Vlad Georgescu (Istoria Românilor. De la origini până în zilele noastre, ediția a III-a, Editura Hu­manitas, 1992, p. 270). Așadar, 3.356, da­că ne raportăm strict la efectele celor trei decrete amintite. Numărul ne pare ne­ve­rosimil, știind ce însemnau, în comunism, „cifrele oficiale“. Reputatul istoric Dennis Deletant propune alte cifre: „Numărul per­soanelor condamnate la închisoare pen­tru infracțiuni «împotriva securității sta­tului» (adică împotriva statului cu par­tid unic) era în ianuarie 1960 de 17.613. Prima scădere vizibilă s-a produs între ianuarie și decembrie 1963, când nu­mă­rul s-a micșorat de la 16.327 la 13.017, mulți legionari fiind eliberați. În ur­mă­toarele 12 luni, ca urmare a amnistiilor decretate de Gheorghiu-Dej în 1963 (nr. 5 și 767), numărul a scăzut la 9.333, iar în 1964 (nr. 176 din aprilie și nr. 411 din iulie) mulți dintre cei rămași au fost puși în libertate“ (cf. Teroarea comunistă în Ro­mânia. Gheorghiu-Dej și statul po­li­ție­nesc, 1948-1965, traducere de Lucian Le­uș­tean, Editura Polirom, 2001).

Decretele au fost de grațiere, nu de am­nistie, comuniștii nu au amnistiat vreo­dată pe cineva, necum grupuri masive de „dușmani ai poporului“ care, în ochii regimului comunist, în special ai Se­cu­rității, au rămas tot „dușmani“ și după eli­berare.

Trebuie amendată și afirmația lui Vlad Georgescu privind „re­la­xarea regimului polițienesc“ du­pă 1960. Eșecului conferinței ce­lor patru mari puteri de la Paris (întreruptă în urma doborârii avionului-spion american U-2, pilotat de lt. Edgar Po­wers, intrat în spațiul aerian sovietic) i-a urmat continuarea relelor tratamente – în primul rând bătaia și înfometarea. La Gherla, în 1963, studentul Emanoil Mihăi­lescu, viitor arhitect, aflat în preajma eli­berării, a fost dezbrăcat în pielea goală și bătut până la sânge cu cravașa de către lt. major Domokoș, ofițerul de contra­infor­mații al închisorii, fiindcă i se găsise o hâr­tie și a refuzat să-l divulge pe cel care i-o dă­duse. La Periprava, în 1960 (comandant, celebrul Ficior), Mirel Stănescu a fost bă­tut și obligat să smulgă cu dinții un fir de stuf pe care nu-l tăiase la recoltat, umi­lință pe care nu o poate uita. Și, fapt sem­nificativ, dacă grațierea din vara anului 1964 a marcat „sfârșitul unei epoci de teroare politică, însemnând un preț de zeci de mii de vieți omenești pentru ro­mâni, în principal din rândurile elitei po­litice, economice și culturale din pe­rioada precomunistă, instrumentul ace­lei terori, Securitatea, a rămas intact, ne­re­format și omniprezent. Securitatea, cu puternicul și ambițiosul ei șef, ministrul de Interne Alexandru Drăghici, numit pen­tru prima oară în acest post în 1952, a rămas o permanentă amintire a tre­cu­tu­lui și o amenințare pentru viitor“ (D. Deletant, op. cit., p. 218).

O întrebare esențială: câți oameni au cu­noscut ororile lagărelor de exterminare și ale pușcăriilor politice? Invocând numărul avansat în lucrarea Cu unanimitate de vo­turi, sentințe adnotate și comentate (au­tori Marius Lupu, Cornel Nicoară, Gheor­ghe Onișoru – FAC, 1997, p. 20-22) în te­me­iul materialelor din arhiva filialei AFDPR Iași, ca și cel comunicat de Constantin Ticu Dumitrescu, pe atunci președintele AFDPR, Romulus Rusan conchide: cifra de circa 600.000 de condamnări politice pa­re cea mai plauzibilă pentru actualul sta­diu al cer­cetărilor, iar cifra internărilor ad­mi­nis­trative (estimate la o treime din nu­mărul condamnărilor juridice) se ridică la 200.000 (Cronologia și geografia re­pre­siu­nii co­mu­niste în România. Recen­să­mân­tul po­pu­lației concentraționare – 1945-1989, FAC, 2007, p. 62). Aceasta – în afara țăranilor ares­tați pentru refuzul de a se înscrie în „co­lectivă“ (circa 80.000, du­pă însuși Gheor­ghiu-Dej) ori pentru ne­da­rea cotelor. Cu foarte mari dificultăți, cer­cetătorii Cen­tru­lui Internațional de Studii asupra Co­mu­nismului din cadrul Me­mo­rialului Sighet au reușit să descopere 93.000 de fișe pe­nale ale unor foști de­ținuți politici, în con­dițiile în care nici pâ­nă astăzi nu sunt accesibile toate fondurile de arhivă.

Nici astăzi nu se știe câți oameni și-au gă­sit sfârșitul în cele nouă lagăre de ex­ter­mi­nare de pe traseul Canalului Dunăre – Ma­rea Neagră, unde, pe lângă condamnați, au muncit și „administrativi“, reținuți ab­solut arbitrar pe o perioadă între 12-60 de luni, fără proces, în urma deciziei unei „troici“ a Securității. Ce-l va fi determinat pe Gheorghiu-Dej, ajuns la apogeul puterii sale dictatoriale, să decidă eliberarea „politicilor“? Potrivit pastorului Richard Wurmbrand, punerea în libertate a deținuților s-a datorat „unui alt așa-zis «dezgheț» între Est și Vest“ și – ceea ce ignoram atunci – „unei ve­ritabile schimbări de mentalitate din par­tea primului nostru ministru, Gheorghiu-Dej. După ce aderase ani la rând la dog­ma comunistă, el revine la credința co­pilăriei sale căreia mama sa îi rămăsese mereu fidelă. Dej fusese convertit de una dintre slujnicele sale și de unchiul aces­teia, un bătrân cumsecade care îi vorbea adesea despre Biblie“ (Mes prisons avec Dieu, Ed. Casterman, Paris, 1969, trad. Al. Mihalcea). Este o opinie de-a dreptul na­ivă, nu foarte îndepărtată de părerea lui Gheorghe Apostol, înduioșat de cum­se­cădenia lui Dej.

Nu sentimentele lui Gheorghiu-Dej – care, în 1956, după re­voluția budapestană, autorizase chiar folosirea armelor de foc împotriva eventualilor ma­ni­festanți împotriva regimului său – au dus la eliberarea inamicilor politici.

Acesta a fost un act politic important, con­secință a ieșirii treptate, prudente și di­fi­cile de sub tutela „Marelui Frate“ și a apro­pierii, moderate, de Occident. Un mo­ment deosebit în relațiile româno-so­vie­tice, și așa tensionate, este publicarea De­clarației cu privire la poziția PMR în pro­blemele mișcării comuniste și munc­i­to­rești internaționale, faimoasa Declarație din aprilie 1964 care a iritat enorm Krem­linul. Spre a explica poziția României față de URSS și aliații acesteia, la Washington a fost trimis Gheorghe Gaston Marin, iar la Paris Ion Gheorghe Maurer. Economia ro­mânească avea nevoie de tehnologia Vestului, iar golirea pușcăriilor era un gest menit să întărească convingerea can­ce­la­riilor occidentale că România este alt­ceva decât un stat bântuit de moștenirea sta­li­nismului. Era de fapt o iluzie. Îndepărtarea de Moscova nu însemna și despărțirea de comunism. Adevăratele elite ale României, de la mari intelectuali la cei mai harnici din­tre țărani, fuseseră distruse. Partidul unic devenise stăpânul necontestat, ab­so­lut al statului. Securitatea își va diversifica și rafina metodele, iar cei eliberați se vor convinge curând că schimbaseră pușcăria cu o închisoare generalizată la dimen­siu­nile țării.

(Autori: ALEXANDRU MIHALCEA și MIREL STĂNESCU, foști deținuți politici).

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău