Document strategic elaborat de MAI, prezentat în cadrul Consiliului privind dialogul de politici strategice – Together4Home Affairs. Janis Mazeiks: Sprijinul oferit de UE și statele membre reflectă intenția de a colabora în continuare cu R.Moldova, cu MAI
-
29 Martie 2022 13:18
Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova își propune ca în următorii cinci ani să devină garant al securității cetățenilor, dar și un asigurator de securitate în regiune. Obiectivele se regăsesc într-un nou document strategic elaborat de MAI, prezentat în cadrul Consiliului privind dialogul de politici strategice – Together4Home Affairs. Evenimentul a fost organizat de MAI, cu sprijinul Uniunii Europene.
Ministra afacerilor interne, Ana Revenco, a relatat că, în contextul crizei refugiaților și nu doar, e nevoie de consolidat parteneriatele pentru siguranța cetățenilor și a frontierelor. MAI invită partenerii să asigure împreună acea securitate pe care cetățenii Moldovei o așteaptă. Documentul vizează sporirea interoperabilității privind schimbul de date. Aceasta, pentru că în ultima perioadă s-a dezvoltat digitalizarea, iar multe crime au trecut pe online.
MAI își propune să fie un garant al securității cetățenilor, ceea ce înseamnă că vrea să-și consolideze capacitatea printr-un management integrat al resurselor umane, dar și abordând anumite procese instituționale de o manieră unificată, pentru a-și putea asuma o mai mare responsabilitate, ca să fie evitate dublările în serviciu sau irosirea resurselor. Digitalizarea serviciilor este la fel foarte importantă, la fel ca și lupta împotriva crimelor organizate. De asemenea, MAI se vede un asigurator de securitate în regiune, prin amplificarea cooperării internaționale, schimb de date.
Janis Mazeiks, șeful delegației UE în Republica Moldova, a remarcat că Uniunea Europeană sprijină managementul frontierei, prin consilieri care au fost delegați la frontiera cu Ucraina. Mai multe misiuni precum EUBAM, Frontex, misiuni cu care Republica Moldova a reușit în timp record să semneze acorduri, deja acționează. Sprijinul oferit de UE și statele membre reflectă intenția de a colabora în continuare cu Moldova, cu MAI, a adăugat diplomatul.
Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, a spus că MAI joacă un rol critic nu doar în menținerea securității interne, dar și în asigurarea securității la frontieră. SUA au oferit sprijin Poliției de Frontieră. Statele Unite sunt determinate să sprijine partenerii din Moldova să gestioneze situația cu refugiații, dar, în mod simultan să mențină pasul reformelor în lupta împotriva corupției, îmbunătățind mediul de digitalizare, consolidând capacitatea organelor de ocrotire a normelor de drept, aplicare a legii și sprijinind parcursul de integrare europeană a Moldovei. Mai este nevoie de reforme pentru ca Moldova să devină o democrație funcțională, cu instituții guvernamentale care să servească cetățenii și nu oligarhii.
Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe, a remarcat că toate autoritățile, instituțiile au colaborat între ele și au lucrat zi și noapte, demonstrând o funcționalitate semnificativă în gestionarea crizei refugiaților. Pentru a fi pregătiți la eventuale alte provocări, e nevoie de consolida solidaritatea dintre parteneri.
Dumitru Budianschi, ministru al finanțelor, a îndemnat la unirea eforturilor pentru a ajuta ca Moldova să atingă rezultate în asigurarea securității regionale pe măsura dimensiunii și capacității ei economice.