Document secret în Polonia. O comisie parlamentară a finalizat raportul referitor la pagubele ocupației naziste

  • 05 Mai 2020 15:51
Document secret în Polonia. O comisie parlamentară a finalizat raportul referitor la pagubele ocupației naziste

O comisie a parlamentului polonez și-a finalizat raportul referitor la pagubele provocate Poloniei de către Germania nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial, însă documentul va rămâne deocamdată secret, transmite marți DPA.

Munca a fost finalizată, însă șeful comisiei, Arkadiusz Mularczyk, membru al Partidului Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare, nu a dorit să comenteze pentru DPA cu privire la detaliile raportului, cu câteva zile înaintea marcării, la data de 8 mai, a 75 de ani de la încheierea războiului.

'Va exista un timp potrivit pentru aceasta', a afirmat el.

Comisia parlamentară a fost creată în 2017 pentru a evalua pagubele cauzate Poloniei din momentul invadării sale de către Germania nazistă în 1939 și sub ocupația de până în 1945.

Raportul este considerat baza deciziei pe care o va lua guvernul de la Varșovia în privința reclamării de posibile reparații din partea Germaniei.

Conform unor estimări poloneze anterioare, întemeiate pe un inventar din 1946 plus dobânzile, suma s-ar cifra la 800 miliarde de euro.

Anul trecut, înaintea împlinirii a 80 de ani de la declanșarea celei de-a doua conflagrații mondiale, Varșovia și-a intensificat semnificativ presiunea în chestiunea reparațiilor de război. Acum însă, înaintea zilei de 8 mai, tonul a devenit mai moderat.

'Chestiunea reparațiilor nu este în prezent un subiect de discuție al guvernului polonez', a indicat Ministerul de Externe.

Berlinul consideră problema încheiată odată cu semnarea în 1990 a Tratatului reglementărilor finale cu privire la Germania, document care a pus bazele juridice internaționale ale reunificării germane. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău