DOC | Ultimele modificări ale legii privind CSM, contestate la Curtea Constituțională. „O majoritate dodonistă din CSM execută orbește indicațiile fără a ține cont de cât de toxici sunt cei promovați în funcții”

  • 28 Octombrie 2020 11:50
DOC | Ultimele modificări ale legii privind CSM, contestate la Curtea Constituțională. „O majoritate dodonistă din CSM execută orbește indicațiile fără a ține cont de cât de toxici sunt cei promovați în funcții”

Reprezentanții Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, au contestat la Curtea Constituțională ultimele modificări ale legii privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

„Dacă vă aduceți aminte, în decembrie 2019, contrar avizului Comisiei de la Veneția, a fost adoptată legea urmare căreia Dodon și-a pus patru oameni loiali în funcția de membru al CSM. Ce a urmat cunoaștem cu toții – CSM-ul a devenit un instrument de-a lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc. Acest CSM restabileste in functii judecatori corupți cu carul – Clima la Curtea de Apel Chișinău, Chișcă-Doneva vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, participanții la Laundromat revin în funcțiile anterioare cu milioane de lei în cont. Vin listele de la Dodon și o majoritate dodonistă din CSM execută orbește indicațiile fără a ține cont de cât de toxici sunt cei promovați în funcții. În afară de legea propriu-zisă, am cerut Curții Constituționale anularea hotărârii Parlamentului prin care Belei Elena, Ciugureanu-Mihăiluță Carolina, Coptileț Valentina și Crețu Ion. Altfel spus, aceste persoane trebuie să plece de la CSM”, a declarat Sergiu Litvinenco. 

Modificările la Legea privind CSM au intrat în vigoare la 31 ianuarie curent. Potrivit acestora, CSM a fost suplinit cu doi membri de drept titulari din rândul profesorilor, care vor fi aleși de către Comisia parlamentară juridică, precum și cu un membru din rândul judecătorilor, acesta urmând să fie ales de către Adunarea generală a judecătorilor.  Astfel, numărul membrilor CSM a fost extins de la 12 la 15. 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău