(DOC) Principalele riscuri și amenințări la adresa securității R. Moldova

  • 11 Februarie 2016 19:25
(DOC) Principalele riscuri și amenințări la adresa securității R. Moldova

Republica Moldova se confruntă cu noi riscuri și amenințări față de acum câțiva ani, iar situația se schimbă extrem de rapid.

În acest context, țara are nevoie de o nouă Strategie a Securității Naționale, care a fost elaborată deja și este propusă dezbaterilor, iar unii experți susțin că documentul conține mai multe carențe.
 
Proiectul Strategiei a fost elaborat de un grup de lucru în cadrul Consiliului Suprem de Securitate la care au participat atât oficiali, cât și reprezentanți ai mediului academic și comunității de experți. Documentul arată că Republica Moldova se confruntă cu riscuri și amenințări la adresa securității sale atât de ordin extern, cât și intern. Printre amenințările externe majore sunt menționate instabilitatea regională și conflictul de pe teritoriul Ucrainei și riscul de extindere  în Republica Moldova, implicarea cetățenilor străini și persoanelor juridice străine în probleme de politică internă a Republicii Moldova, susținerea regimului separatist de la Tiraspol. Principala amenințare de ordin intern este corupția în organele de stat, potrivit documentului, precum și instabilitatea din sectorul bancar.

Totodată, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Alexei Barbăneagră a menționat că Parlamentul nu a aprobat modificările necesare ce țin de Serviciul de Informații și Securitate.

„SIS nu are pârghii. Și dacă este lipsit de pârghii de a reacționa prompt la riscurile și amenințările care sunt la adresa securității naționale se poate concluziona că este într-o mare măsură ineficient”, a declarat Alexei Barbăneagră.

În același timp, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice, Victor Juc, susține că Republica Moldova are nevoie în primul rând de o Concepție a Securității Naționale, întrucât actuala a fost adoptată în anul 2008, într-un context politic și geopolitic diferit de cel actual. În ceea ce privește Strategia Securității Naționale, expertul a menționat că sunt mai multe prevederi care nu corespund realităților sau care se bat cap în cap.

„Este o contradicție între abordarea securității naționale care reprezintă o totalitate de aspecte și securitatea de stat care este cu mult mai îngustă comparativ cu securitatea națională. În Strategia actuală de Securitate Națională interesele naționale sunt mult mai bine formulate decât în proiectul actual, pentru că în proiectul actual persistă un stat centrist”, a declarat Victor Juc.

Actuala Strategie a Securității Naționale a fost adoptată în 2011. Ea prevede că o nouă strategie ar fi trebuit adoptată în 2015.
 
http://www.president.md/app/webroot/proiecte/SSN16.pdf
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău