DOC | Parlamentarii europeni dezbat, astăzi, proiectul unui raport privind Parteneriatul Estic

  • 14 Septembrie 2017 09:43
DOC |  Parlamentarii europeni dezbat, astăzi, proiectul unui raport privind Parteneriatul Estic

Comisia pentru Politică Externă a Parlamentului European va dezbate astăzi proiectul unui raport privind respectarea de către Republica Moldova, Ucraina și Georgia a obligațiilor asumate la semnarea Acordului de Asociere cu UE în perspectiva summitului din noiembrie 2017 a Parteneriatul Estic.

Documentul, publicat pe pagina oficială a Parlamentului European, cere Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei să fie la înălțimea așteptărilor cetățenilor în ceea ce privește eradicarea corupției și consolidarea statului de drept și a bunei guvernanțe și să obțină un angajament reînnoit al partenerilor pentru adoptarea și aplicarea integrală a unor reforme legate de sistemul judiciar, de administrația publică și de lupta împotriva corupției. 

Celor trei țări li se mai recomandă să consolideze societatea civilă, să încurajeze reformele electorale cu respectarea standardelor internaționale, a recomandărilor Comisiei de la Veneția. 

Deputații europeni urmează de asemenea să solicite o susținere permanentă a activităților desfășurate de misiunile UE și OSCE în Georgia, Republica Moldova și Ucraina, pentru a asigura pacea și securitatea în regiune, inclusiv prin desfășurarea unor misiuni de securitate și apărare comună. 

De asemenea europarlamentarii urmează să pună în dezbatere posibilitatea anulării roamingului pe teritoriul țărilor UE pentru cetățenii Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei. 

Deciziile finale urmează a fi luate la Summit-ul țărilor din cadrul Parteneriatul Estic, programat pentru luna noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău