DOC | Motivul pentru care a fost anulată licitația de 500 de milioane de lei pentru achiziția blanchetelor pentru acte de identitate

  • 04 Septembrie 2021 13:59
DOC | Motivul pentru care a fost anulată licitația de 500 de milioane de lei pentru achiziția blanchetelor pentru acte de identitate

Procedura de achiziții publice pentru cumpărarea blanchetelor pentru acte de identitate în valoare de 500 de milioane de lei, a fost anulată de Agenția Servicii Publice din alte motive decât cele anunțate de actualul director al ASP, Mircea Eșanu, în cadrul unui briefing susținut la 3 septembrie alături de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Platforma de monitorizare civică a procedurilor de achiziții publice, Revizia.md, a făcut public un document în acest sens, mai exact, scrisoarea de înștiințare către operatorii economici, care a fost publicată în sistemul Mtender. Din aceasta reiese că motivele pentru care a fost anulată licitația sunt faptul că, în anunțul de participare, cerința privind dispunerea de personal calificat în domeniu nu a corespuns cu Documentul unic de achiziții european. De asemenea, anunțul de intenție nu a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe data de 11 mai 2021, cu două săptămâni mai târziu după ce a fost publicat anunțul de participare în sistemul electronic al Republicii Moldova, MTender.

Pe de altă parte, directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, a spus în cadrul briefingului, că temeiurile care au servit ca bază pentru anularea licitației ar fi faptul că nu au fost acceptate semnăturile electronice străine și garanțiile bancare străine, dar și faptul că în grupul de lucru nu a fost inclus un reprezentant al Agenției de Guvernare Electronică, notează sursa citată.

Amintim că premierul Natalia Gavrilița a declarat la 3 septembrie că procedura a fost inițiată imediat după ce Curtea Constituțională s-a pronunțat referitor la dizolvarea Parlamentului. Totodată, achiziția nu era planificată, iar ASP avea în stoc suficiente blanchete pentru încă un an. De asemenea, a trezit bănuieli și diferența semnificativă între ofertele companiilor, cea mai mare fiind de 480 de milioane de lei, iar cea mai mică - de 168 de milioane, a subliniat Natalia Gavrilița. Ea a acuzat fosta conducere a ASP că pe final de mandat ar fi încercat să prejudicieze statul de sume enorme de bani și a anunțat că a transmis mai multe date la Procuratură, în vederea inițierii unui dosar penal.

„Este vorba de mai multe momente care trezesc bănuieli rezonabile de element corupțional. În prezent, ASP are un contract cu o companie din Lituania, prin care din prețul fiecărui pașaport se achită o plată de royalty de 13,6 euro. Este vorba de o sumă totală de peste 40 de milioane de euro, achitată de ASP din 2014 până acum. Aceste plăți nu se duc actualmente în Lituania, ci merg la o companie din Bulgaria care are doar doi angajați. Acest lucru se face cu acordul fostei conduceri a ASP. Ultima decizie semnată de fostul director al ASP în ultima sa zi de muncă a fost autorizarea unui transfer de peste un milion de euro către această companie”, a declarat premierul.  

Actualul șef al ASP, Mircea Eșanu, a declarat că va fi evaluată oportunitatea desfășurări unei noi licitații publice.

Anterior, fostul director al ASP, Vladislav Zara, a declarat că majorările de tarifele pentru serviciile prestate de ASP ar fi fost operate conform legii, la fel ca și licitația de aproximativ 500 milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău