DOC | Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău

  • 28 Mai 2021 15:38
DOC | Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău

Președintele Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

„Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție. CSM trebuie să reexamineze decizia luată și să se asigure că următoarele decizii de numire în funcție vor respecta în totalitate prevederile legale, iar persoanele propuse vor întruni criteriile de integritate. Oamenii cer de la judecători să le facă dreptate și să pedepsească hoții. Curățarea sistemului este primul pas spre o justiție independentă și dreaptă”, a declarat Maia Sandu într-o postare plasată pe pagina sa de Facebook. 
 
Amintim că fostul președinte, Igor Dodon, a semnat în septembrie 2020 decretul prin care judecătorul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. 

Judecătorul este cunoscut pentru faptul că a menținut în vigoare decizia primei instanțe prin care au fost anulate rezultatele alegerilor locale din Municipiul Chișinău, din 2018, care fuseseră câștigate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Atât Platforma DA, cât și Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și reprezentanți ai societății civile i-au solicitat președintelui Igor Dodon să nu-l numească pe Vladislav Clima în fruntea Curții de Apel. Trei membri ai CSM au exprimat opinii separate în care și-au arătat dezacordul cu privire la desemnarea lui Vladislav Clima, considerând că hotărârea CSM ar fi ”în dezacord cu principiile internaționale de care urmează să se țină cont la promovarea judecătorilor”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău