Dobânzile bancare vor fi scutite de impozitul pe venit pentru încă un an

  • 27 Decembrie 2019 17:00
Dobânzile bancare vor fi scutite de impozitul pe venit pentru încă un an

Dobânzile bancare pe care le ridică persoanele fizice vor fi scutite de impozitul pe venit pentru încă un an, transmite IPN. Măsura, care se regăsește în politica bugetar-fiscală pentru anul 2020, are ca scop asigurarea stabilității pieței creditar-bancare în vederea analizei mai aprofundate a implicărilor ce ar rezulta din implementarea normei date.

Dorel Noroc, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, în cadrul emisiunii „Contrapunct” de la Radio Sputnik Moldova, a declarat că, atunci când a început promovarea politicii bugetar-fiscale și consultarea publică a proiectului, era a doua parte a lunii noiembrie și, respectiv, a fost puțin timp pentru efectuarea unei analize detaliate pe acest segment. „Era complicat pentru sistemul bancar ca, într-o perioadă atât de scurtă, să-și ajusteze softurile sau să-și creeze mecanism de achitare a acestui impozit pe fiecare deponent. Iată de ce s-a luat decizia de a extinde cu an”, a notat Dorel Noroc.

Potrivit secretarului de stat, în primul semestru al anului 2020, va fi analizată structura tuturor depozitelor bancare pentru a identifica acel prag de la care va fi aplicat impozitul. Ca urmare a analizei, se va veni cu o formulă care să nu afecteze persoanele cu venituri mici, dar care va permite și statului să încaseze bani pentru majorarea cheltuielilor bugetare.

Potrivit calculelor estimative, suma totală a încasărilor, dacă ar fi aplicată impozitarea, ar fi de circa 120-140 de milioane de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău