Doar 19 % din blocurile din capitală sunt eligibile pentru proiectul de reabilitare termică

  • 22 Decembrie 2016 07:30
Doar 19 % din blocurile din capitală sunt eligibile pentru proiectul de reabilitare termică

Doar 19% din blocurile locative din Chișinău, cele care sunt gestionate de Asociații de Coproprietari în Condominiu (ACC), sunt eligibile pentru proiectul de reabilitare termică finanțat de BERD și BEI.

În cazul celorlalte 81% din blocuri locatarii trebuie să se organizeze în astfel de asociații dacă vor să beneficieze de program. Despre aceasta au vorbit într-o conferință de presă la IPN activiștii Ianuș Cușnir și Sergiu Tofilat.

Ianuș Cușnir a notat că 10% din blocurile locative din capitală, gestionate de Cooperative de Construcție a Locuințelor (CCL), sunt în afara legii, întrucât regulamentul care a stat la baza acestora, din anul 1983, a fost anulat printr-o hotărâre de Guvern. Ianuș Cușnir insistă că toate blocurile locative din Chișinău trebuie să fie reorganizate în Asociații de Coproprietari în Condominiu, unica formă legală. Deși Legea condominiului a fost aprobată încă în anul 2000, lucrurile în acest domeniu se mișcă foarte greu, a remarcat activistul.

Activistul Sergiu Tofilat a precizat în aceeași conferință de presă că edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, a încălcat legea când a semnat contractul de finanțare cu partea europeană, pentru că nu a obținut aprobarea Consiliului municipal Chișinău, procedură obligatorie în cazul accesării împrumuturilor. Acesta a spus că mai multe organizații neguvernamentale au depus o petiție la adresa municipalității în care au solicitat organizarea consultărilor publice asupra proiectului de împrumut. Consilierii municipali cu care s-au inițiat discuții au spus însă că nu sunt la curent cu prevederile proiectului.

Activistul, care este și expert în energetică, a precizat că sistemul centralizat de încălzire din Chișinău este învechit, iar energia termică este scumpă. Din cauza sistemului de distribuție pe verticală în unele apartamente este mai cald și oamenii reglează temperatura deschizând geamurile. În timp ce locatarii de la primul nivel îngheață în casă, dar achită facturi practic egale cu ceilalți. Circa 40% din căldură se pierde din cauza lipsei izolării termice a blocurilor. Problema poate fi rezolvată prin organizarea sistemului de distribuție pe orizontală a căldurii, cu instalarea unui punct termic individual. La fel, se cere izolarea termică a blocului, inclusiv schimbarea ușilor și ferestrelor, a menționat expertul.

Activiștii civici a mai spus că susțin inițiativa de reabilitare termică a blocurilor, dar solicită Primăriei municipiului Chișinău o atitudine transparentă și responsabilă de realizare a proiectului.

Proiectul „Eficiența Energetică și izolarea termică a clădirilor publice din municipiul Chișinău” are un buget 25 de milioane de euro. 20 de milioane de euro constituie împrumutul din partea băncilor europene BERD și BEI, iar 5 milioane de euro este partea de grant.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău