Dmitro Kuleba îndeamnă Germania să iasă din ''somnambulism''

  • 14 Aprilie 2022 16:01
Dmitro Kuleba îndeamnă Germania să iasă din ''somnambulism''

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a invitat joi Germania - într-un editorial publicat în revista Der Spiegel, pe fondul unor divergențe bilaterale între Berlin și Kiev - să iasă din "somnambulismul" pe care l-a practicat - potrivit lui - de decenii față de Rusia, relatează EFE, potrivit Agerpres.

"Ucraina și Europa au nevoie de un leadership german acum, nu peste câțiva ani", subliniază Kuleba, care consideră că Germania s-a lăsat purtată de "un amestec irațional de sentimente de vinovăție, lăcomie și frică" față de Moscova, situație căreia este necesar să i se pună capăt imediat.

"Dacă cineva mai crede că (președintele rus Vladimir) Putin nu va îndrăzni să pună la încercare articolul 5 al NATO, va trebui să îi explic. Tocmai asta va face, dacă nu își atinge obiectivele în Ucraina", avertizează el, făcând aluzie la posibilitatea ca președintele rus să atace o țară a Alianței Nord-Atlantice.

Ministrul de externe ucrainean a elogiat "schimbarea de curs" anunțată de cancelarul german Olaf Scholz, după începerea invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie, într-o aluzie la cotitura Berlinului, care a autorizat furnizări de arme către Ucraina, ceea ce până atunci exclusese.

El a salutat decizia Berlinului de a suspenda licența de intrare în exploatare a gazoductului Nord Stream 2, menționând aici rolul jucat de șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, și de ministrul german al economiei, Robert Habeck, ambii din Partidul Verzilor.

Cei doi lideri ai Verzilor ceruseră oprirea construcției conductei încă de pe vremea când erau în opoziție, dar Scholz a pus piciorul în prag abia a doua zi după începerea invaziei.

Dar aceasta nu este suficient, insistă Kuleba, în opinia căruia Germania trebuie să "corecteze imediat greșelile trecutului" și să rupă dependența de Moscova, inclusiv printr-un embargo asupra tuturor importurilor de energie rusă.

Șeful diplomației ucrainene apreciază drept pozitiv faptul că președintele țării, Frank-Walter Steinmeier, a recunoscut "greșelile din trecut" în politica germană.

Editorialul său din Der Spiegel, un săptămânal politic de referință în Germania, intervine în contextul incidentului stârnit de decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a considera "nedorită" o vizită a lui Steinmeier la Kiev.

Președintele german intenționase să se deplaseze împreună cu omologul său polonez, Andrzej Duda, și cu liderii țărilor baltice în capitala Ucrainei, într-o demonstrație a "solidarității europene" față de această țară.

Steinmeier însuși a explicat, la Varșovia, că i s-a spus că prezența sa în acea misiune "nu este dorită".

Dinspre Kiev, decizia lui Zelenski a fost minimalizată, insistându-se pe faptul că se dorește o vizită a lui Scholz, în calitate de șef al executivului, întrucât el este responsabil de luarea unor decizii precum aprovizionarea cu arme sau embargoul asupra gazelor rusești.

Steinmeier este identificat cu deceniile de politică de apropiere sau complicitate a Berlinului cu Moscova, printre rezultatele căreia se numără dependența actuală de Rusia în plan energetic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău