Dmitri Rogozin vine la Chișinău

  • 04 Iulie 2016 12:56
Dmitri Rogozin vine la Chișinău

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin întreprinde o vizită de două zile în Republica Moldova, pe 5 și 6 iulie, în cadrul căreia va avea întrevederi cu premierul Pavel Filip și cu ministrul Economiei Octavian Calmâc.

Vizita are drept scop pregătirea ședinței comisiei interguvernamentale moldo-ruse, programată pentru luna octombrie.
 
Dmitri Rogozin s-a întâlnit cu Octavian Calmâc la sfârșitul lunii mai la Moscova. După cum reieșea dintr-un comunicat al Ministerului Economiei și Comerțului, Dmitri Rogozin s-a autoinvitat atunci la Chișinău pentru a discuta agenda și data exactă a următoarei reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse.
 
Despre vizita lui Dmitri Rogozin a discutat acum o lună și premierul Pavel Filip cu omologul său rus, Dmitri Medvedev. Imediat după discuția respectivă, Guvernul anunța că în cadrul vizitei urmează a fi agreată o foaie de parcurs pentru eliminarea restricțiilor la exportul de mărfuri moldovenești pe piața rusă.
 
Vizita oficialului rus este criticată de unii experți din Republica Moldova. Clasa politică de la Chișinău dă dovadă de lipsă de cultură istorică, organizând vizita lui Rogozin în Republica Moldova în perioada 5-6 iulie, când au avut loc cele mai mari deportări din Basarabia, susține istoricul și politologul Octavian Țâcu, într-un interviu la Radio Chișinău.
 
Amintim că vizitele vicepremierului rus au fost însoțite de fiecare dată de proteste și scandaluri, în special din cauza susținerii deschise a acestuia manifestate pentru regiunea separatistă din stânga Nistrului, dar și a criticilor dure față de încercările Republicii Moldova de a se apropia de Uniunea Europeană.
 
Una din ultimele sale vizite la Chișinău, în mai 2014, s-a încheiat cu un scandal diplomatic, după ce autoritățile de la Kiev au interzis avionului în care se afla oficialul rus să survoleze teritoriul ucrainean. Atunci Dmitri Rogozin a plecat la Moscova cu un avion de cursă. Tot atunci, autoritățile moldovene au confiscat din avionul lui Dmitri Rogozin liste cu semnături pentru independența Transnistriei, pe care acesta le-a luat de la Tiraspol.
 
Dmitri Rogozin, care este și reprezentantul special al Kremlinului pentru regiunea transnistreană va merge și de această dată la Tiraspol, după ce recent el a avut o întrevedere la Moscova cu liderul separatist Evgheni Șevciuk.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău