Dmitri Rogozin va fi înlocuit în funcția de reprezentant special al Rusiei pentru regiunea transnistreană

  • 22 Iunie 2018 13:01
Dmitri Rogozin va fi înlocuit în funcția de reprezentant special al Rusiei pentru regiunea transnistreană

Fostul vicepremier al Federației Ruse, Dmitri Rogozin, care a îndeplinit și funcțiile de reprezentant special al Moscovei pentru regiunea transnistreană va fi înlocuit în acest post. Presa rusă, cu referire la autorități, scrie că această decizie este determinată de „desemnarea lui Rogozin în calitate de șef la „Roscosmos” și problemele legate de rmn”, transmite MOLDPRES.

Ex-vicepremierul Dmitri Rogozin, numit în luna mai director general la „Roscosmos”, nu-și va păstra funcția de reprezentant special al președintelui Federației Ruse pentru regiunea transnistreană. Astfel, acest post, deținut de Rogozin din 2012, a devenit vacant. Despre acest fapt au informat surse apropiate președintelui R. Moldova, liderului autoproclamatei rmn, precum și administrației de la Kremlin, indică rbc.ru. „Vom numi o altă persoană în această funcție”, a confirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin. Asta în timp ce încă nu a fost făcut public un decret privind demiterea lui Rogozin din funcția de curator al autoproclamatei rmn.

Potrivit sursei citate, Rusia va avea doi reprezentanți pentru R. Moldova. Unul va conduce Comisia interguvernamentală moldo-rusă și altul va îndeplini atribuțiile de reprezentant special al președintelui rus  pentru regiunea transnistreană. Anterior, Rogozin cumula ambele misiuni.

La rândul lor, surse de la Tiraspol au afirmat că așteaptă ca în viitorul cel mai apropiat să fie desemnat un nou reprezentant special, astfel încât să reușească să se implice în agenda activității din regiune, planificată pentru 2018.

Dmitri Rogozin a fost numit reprezentant special al Kremlinului la Tiraspol, în martie 2012, de către fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, însă și-a păstrat funcția și după învestirea din luna mai a aceluiași an a președintelui reales, Vladimir Putin.

În perioada activității sale ca responsabil de nerecunoscuta rmn, Rogozin a gestionat finanțarea mai multor proiecte sociale, prin intermediul unei asociații obștești numită “Integrarea eurasiatică”.  Aceeași structură, împreună cu Rogozin, l-a susținut activ pe fostul așa-numit președinte al rmn, Evgheni Șevciuc, care a deținut această funcție până în 2016, când a pierdut alegerile în fața contracandidatului său, Vadim Krasnoselski.

Mai mulți experți apreciază că, în funcție de reprezentant special al Rusiei, Rogozin nu a reușit să apropie recunoașterea rmn și să asigure întreprinderilor transnistrene accesul pe piețele ruse.

“Rezultatele activității sale sunt controversate. Rogozin s-a confruntat cu mai multe probleme, dar a avut și multe responsabilități în Guvern. Or, fiind preocupat de alte chestiuni, mai importante, regiunea transnistreană stătea în rând și aștepta când i se va acorda atenție. Oricum, pe acest segment au rămas nesoluționate mai multe probleme, ce urmează să fie rezolvate de cel care îl va înlocui”, a relevat deputatul în Duma de Stat, Konstantin Zatulin.

Pe 28 iulie 2017, Rogozin a planificat o vizită la Chișinău, intenționând să participe la acțiunile cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la desfășurarea operațiunii pacificatoare pe teritoriul regiunii transnistrene. România i-a interzis avionului, cu oficialul rus la bord, să tranziteze spațiul său aerian, iar ca urmare nava a aterizat la Minsk. Ulterior, Dmitri Rogozin a plasat pe rețele de socializare mai multe postări insultătoare în adresa României, iar Guvernul R. Moldova l-a declarat pe Rogozin persoană indezirabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău