Dmitri Rogozin rămâne fără funcția de vicepremier. Cine face parte din noul Guvern rus
-
18 Mai 2018 19:09
Președintele rus Vladimir Putin a ales vineri să mențină în funcție majoritatea ''greilor'' din vechiul guvern în al patrulea mandat la Kremlin, confirmând astfel dorința sa de continuitate în politica sa externă și economică, comentează France Presse, citat de Agerpres.
Printre puținele schimbări, promovarea ministrului de finanțe Anton Siluanov în calitate de prim-vicepreședinte și practic nr. 2 în guvern. În pofida reputației șifonate, Vitali Mutko, aflat în centrul unui scandal de dopaj vizând Rusia, a fost schimbat de la Ministerul Sportului și făcut vicepremier responsabil cu Construcțiile și regiunile, dar menținut totuși în guvern.
Reales triumfător la 18 martie și reînvestit în funcție la 7 mai, Vladimir Putin, care se află la putere de 18 ani, a dat de înțeles că nu prevede schimbarea lui Dmitri Medvedev de la conducerea executivului, reconfirmându-l în funcție.
Lista cu noii miniștri, în majoritate cei vechi, propusă de Dmitri Medvedev a fost aprobată vineri de Vladimir Putin în cadrul unei reuniuni difuzată de televiziunile ruse. ''Sunt toți oameni cunoscuți, cu o experiență de activitate bună'', a declarat președintele rus, după ce premierul Dmitri Medvedev i-a prezentat componența noului guvern la reședința sa din Soci - Bociarov rucei - coasta rusă a Mării Negre.
Diplomat respectat pe plan internațional, ministru de externe din 2004, Serghei Lavrov rămâne deci intransigentul șef al diplomației ruse.
Omul războaielor lui Vladimir Putin, prezent pe toate fronturile, de la Siria la modernizarea armatei, loialul Serghei Șoigu, ministru al apărării din 2012, și-a păstrat portofoliul și în noul cabinet.
Cel care a menținut finanțele ruse pe linia de plutire în ultimii anii extrem de dificili, cu prețul unor măsuri de austeritate, Anton Siluanov, a rămas titular la Finanțe și a fost promovat la rangul de prim-vicepremier, de fapt numărul doi în guvern.
Maksim Oreșkin, tânăr economist propulsat la conducerea Ministerului Economiei în 2016 după arestarea predecesorului său într-un caz de corupție, și-a păstrat de asemenea funcția.
Controversatul ministru al culturii, Vladimir Medinski, criticat de unii pentru pozițiile sale extrem de conservatoare și un plagiat, va păstori în continuare acest minister.
Omul negocierilor cruciale cu OPEC privind limitarea producției de petrol, Aleksandr Novak, rămâne să conducă Ministerul Energiei.
În total, noul cabinet al lui Dmitri Medvedev va avea 10 vicepremieri, printre care și Iuri Borisov, ministru adjunct al apărării, care va coordona industria apărării, înlocuindu-l în post pe Dmitri Rogozin.
De asemenea, în noul guvern au fost reconfirmați și ministrul de interne Vladimir Kolokolțev, precum și cel al sportului Pavel Kolobkov.
Printre puținii miniștri noi se numără Evgheni Zinicev, fost șef regional al FSB, numit titular al Ministerului pentru apărare civilă, situații de urgență și eliminarea consecințelor catastrofelor naturale. La fel, titular la Agricultură a fost numit Dmitri Patrușev, fiul secretarului Consiliului Securității Rusiei, Nikolai Patrușev, fost șef al FSB (ex-KGB), un apropiat al președintelui rus.
Premierul în exercițiu Dmitri Medvedev a fost reconfirmat în funcție la 8 mai de către Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus).
Putin, al cărui nou mandat ar trebui să se concentreze asupra dezvoltării economice și sociale a țării, a asigurat cu această ocazie că este ''extrem de important să se asigure continuitatea'' guvernului.
În legătură cu lipsa de schimbări la nivel guvernamental, Aleksei Venediktov, redactorul șef al postului de radio Eho Moskvî (de opoziție), a declarat că ''vedem că republica noastră devine una superprezidențială, puterile deplasându-se din ce în ce mai mult din punct de vedere legal spre președinte''.