Dmitri Medvedev: Rusia nu poate opri războiul, chiar dacă Ucraina renunță la un viitor în NATO

  • 27 August 2022 13:04
Dmitri Medvedev: Rusia nu poate opri războiul, chiar dacă Ucraina renunță la un viitor în NATO

Dmitri Medvedev, un aliat important al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat vineri că Moscova nu își va opri campania militară în Ucraina chiar dacă Kievul ar renunța oficial la aspirațiile sale de a adera la NATO, informează Reuters.

Fostul președinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a mai declarat într-un interviu pentru televiziunea franceză că Rusia este pregătită să poarte discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în anumite condiții.

Chiar înainte de invazia începută pe 24 februarie, Moscova a clarificat ca inacceptabilă apartenența Ucrainei la NATO.

„Renunțarea la a participa în cadrul Alianței Nord-Atlantice este vitală acum, dar este deja insuficientă pentru a stabili pacea", a declarat Medvedev în interviul pentru televiziunea LCI, din care agențiile ruse de presă au preluat citate.

Conform declarațiilor înaltului oficial rus, țara sa va continua campania până când își va atinge obiectivele.

Reuters amintește că Vladimir Putin a declarat că intenționează să "denazifice" Ucraina. Kievul și Occidentul spun însă că acesta este un pretext fără temei pentru un război de cucerire.

Rusia și Ucraina au purtat mai multe runde de discuții după începerea invaziei, dar nu s-au înregistrat progrese și există puține perspective pentru o reluare a acestora.

'Acest lucru (discuțiile) va depinde de modul în care se desfășoară evenimentele. Am fost pregătiți înainte să ne întâlnim (cu Zelenski)", a spus Medvedev.

În interviu, fostul președinte rus a mai afirmat că armele americane furnizate deja Ucrainei, cum ar fi lansatoarele de rachete multiple HIMARS, nu reprezintă deocamdată o amenințare semnificativă. Dar situația s-ar putea schimba, a adăugat Medvedev, dacă armele trimise de SUA ar putea atinge ținte la distanțe mai mari.

"Înseamnă un lucru când acest tip de rachetă zboară pe o distanță de 70 km","dar e altceva când e vorba de 300-400 km". Atunci "ar fi o amenințare directă pentru teritoriul
Federației Ruse", a estimat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău