Dispută între Franța și președintele Parlamentului European

  • 26 Noiembrie 2020 08:28
Dispută între Franța și președintele Parlamentului European

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, s-a declarat „supărat și surprins” de presiunile pe care le face guvernul francez, în actualele condiții de pandemie, pentru ca eurodeputații să-și reia activitățile la Strasbourg. Disputa referitoare la locul de desfășurare a sesiunilor plenare ale Parlamentului European durează de ceva timp și pare să se intensifice, scrie AFP, preluată de Agerpres, preluat de Digi24.ro

Sediul oficial al Parlamentului European este la Strasbourg, în Franța, dar instituția europeană mai are un sediu la Bruxelles. De obicei, în orașul francez se desfășoară doar sesiunile plenare. 

Din cauza crizei sanitare, din luna februarie Parlamentul European nu a mai avut sesiuni plenare la Strasbourg, acestea desfășurându-se la Bruxelles pentru a limita deplasările.

Pe de altă parte, tot mai mulți europarlamentari avertizează asupra costului financiar și ecologic pe care îl presupune deplasarea în fiecare lună a circa 2.500 de persoane de la Bruxelles la Strasbourg. Au fost votate și rezoluții care cer stabilirea unui sediu unic, dar aceasta ar necesita o modificare a tratatelor, pentru care este nevoie de un vot unanim al statelor membre.

Ce dorește Franța

Miercuri, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a publicat o scrisoare adresată lui David Sassoli în care insistă pentru „reluarea cât mai rapidă” a activităților Parlamentului European la Strasbourg, în pofida deciziilor luate de statele membre ale UE de a limita cât mai mult deplasările pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Președintele Parlamentului European a transmis că este „surprins și supărat” de primirea acestei scrisori, mai ales că „a avut ieri (marți) o discuție cordială cu Clément Beaune și acesta din urmă nu i-a spus nimic despre scrisoare”, ceea ce „nu prea este corect”, a declarat agenției France-Presse o purtătoare de cuvânt a lui Sassoli.

Practic, oficialul francez cere deplasarea unei părți a angajaților de la Bruxelles la Strasbourg, iar „aceasta merge dincolo de o relație între o instituție europeană și un guvern național”, a adaugat purtătoarea de cuvânt.

În scrisoare, oficialul francez mai cere „deplină transparență” și în privința relocării la Strasbourg a altor servicii ale Parlamentului European, pentru a profita de oportunitatea oferită de clădirea Osmose, din apropierea Parlamentului, a cărei construcție se va finaliza curând.

Pe de altă parte, parlamentarii francezi din regiunea Strasbourg l-au interpelat pe Sassoli pentru a denunța un proiect de renovare a hemiciclului de la Bruxelles, despre care ei afirmă că va costa circa 500 de milioane de euro.

„Nu știm de unde a apărut această cifră”, a reacționat purtătoarea de cuvânt a lui Sassoli.

„David Sassoli rămâne, evident, dispus să organizeze o revenire la Strasbourg cât mai repede posibil. Dar toată această comunicare, precum și scrisoarea aleșilor din regiune care vehicula informații false nu ajută. Mai ales în această situație complicată de pandemie”, a explicat ea.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău