Dispariția din viața publică a lui Jack Ma alimentează speculațiile cu privire la miliardarul chinez

  • 04 Ianuarie 2021 16:24
Dispariția din viața publică a lui Jack Ma alimentează speculațiile cu privire la miliardarul chinez

Dispariția în ultimele două luni din viața publică a lui Jack Ma, fondatorul gigantului chinez al comerțului electronic Alibaba, inclusiv faptul că nu a mai apărut în ultimul episod al unui spectacol de televiziune la care era jurat, a alimentat speculațiile pe rețelele sociale cu privire la soarta miliardarului, în contextul în care autoritățile chineze de reglementare au luat în vizor afacerile sale, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Ultima dată când cel mai renumit antreprenor chinez a apărut în public a fost la un forum organizat la Shanghai, la finele lunii octombrie, ocazie cu care a criticat sistemul de reglementare din China, într-un discurs care l-a pus în opoziție cu oficialii chinezi. Rezultatul a fost suspendarea procedurii de listare publică inițială a Ant Group, una dintre diviziile Alibaba, operațiune evaluată la 37 de miliarde de dolari.

Cotidianul Financial Times susține că Jack Ma a fost înlocuit de altcineva în poziția de jurat pentru episodul final al unui show de televiziune pentru antreprenori denumit Africa's Business Heroes. În replică, un purtător de cuvânt de la Alibaba a spus luni că înlocuirea lui Jack Ma a fost determinată de programul încărcat al antreprenorului, dar nu a oferit detalii.

Absența lui Jack Ma din viața publică a dat naștere la speculații pe Twitter, o rețea blocată în China, în schimb nu este un subiect de actualitate pe rețelele sociale din China continentală, unde subiectele sensibile sunt deseori cenzurate.

Organismele chineze de reglementare au luat în vizor afacerile lui Jack Ma, după discursul său din luna octombrie, fiind demarată o anchetă antitrust asupra Alibaba, în timp ce diviziei Ant Group i s-a ordonat să își separe operațiunile de creditare de divizia sa de plăți online.

"Cred că i s-a spus să fie mai discret. Este vorba de o situație destul de unică, care are legătură cu mărimea Ant Group și sensibilitățile ce țin de reglementarea financiară", a apreciat Duncan Clark, președintele firmei de consultanță BDA China.

În China, principala platformă de comerț electronic a Alibaba concurează cu firme ca JD.com Inc și Pinduoduo Inc.

Anul trecut, Alibaba Group Holding Ltd a înregistrat vânzări record de aproximativ 372,3 de miliarde de yuani (56,4 miliarde de dolari), în prima jumătate de oră a Zilei Celibatarilor, cel mai mare eveniment de cumpărături online din lume. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău