Disensiuni între politicienii belgieni în problema catalană

  • 06 Noiembrie 2017 18:18
Disensiuni între politicienii belgieni în problema catalană

Ministrul belgian de externe, Didier Reynders, și-a criticat luni colegii din guvern care exprimă păreri despre Catalonia deși 'nu stă în atribuțiile lor' să facă acest lucru, reacție ce survine după ce alți politicieni belgieni au estimat că autoritățile spaniole iau măsuri excesive împotriva liderilor separatiști catalani, câțiva dintre aceștia din urmă fiind veniți în Belgia în încercarea de a se sustrage arestării.

Potrivit agenției EFE, Reynders s-a referit în special la declarațiile ministrului de interne Jan Jambon, membru al Partidului Naționalist Flamand (N-VA), și ale fostului premier Elio Di Rupo, care au criticat modul în care Spania tratează criza provocată de autoproclamarea independenței Cataloniei prin decizia parlamentului acestei regiuni autonome, dar care a fost imediat apoi pusă sub tutelă de autoritățile de la Madrid.

Într-un interviu acordat postului de radio belgian Bel-RTL, Didier Reynders a spus că 'această afacere privește în primul rând Spania' și că este necesar ca 'justiția să fie lăsată să facă justiție'.

El a menționat în continuare că 'nu politicienii (belgieni) sunt cei care gestionează cazul' fostului lider al executivului catalan Carles Puigdemont și a patru dintre foștii săi miniștri care s-au refugiat în Belgia și a căror extrădare este cerută de justiția spaniolă, ce i-a plasat deja în arest preventiv pe ceilalți membri ai executivului catalan dizolvat, cu excepția unuia eliberat pe cauțiune. Potrivit ministrului Didier Reynders, în cazul liderilor separatiști catalani veniți în Belgia este vorba despre 'proceduri legale' cărora Belgia 'nu li se poate opune'.

Însă predecesorul lui Reynders la conducerea MAE belgian, fostul comisar european Karel De Gucht, consideră că este 'prea simplu să spunem că este vorba despre o afacere internă' a Spaniei și a insistat că Uniunea Europeană 'trebuie să se pronunțe' în acest caz.

'O democrație trebuie și ea să respecte o serie de reguli, cum ar fi pedeapsa proporțională cu fapta comisă. Nu cred că este democratic ca un delict ce este foarte politic să conducă la o sentință de 30 de ani' de închisoare, a spus Karel De Gucht, referindu-se la capetele de acuzare formulate împotriva liderilor separatiști catalani, inculpați de justiția spaniolă pentru infracțiuni precum rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri, pentru care riscă până la 30 de ani de închisoare.

De asemenea, în opinia fostului șef al diplomației belgiene, 'încarcerarea unui politician este un simptom al unei funcționări anormale a democrației'.

Carles Puigdemont și cei patru foști miniștri catalani veniți împreună cu el în Belgia s-au predat autorităților din această țară după ce Madridul a emis mandate europene de arestare pe numele lor, dar justiția belgiană i-a eliberat condiționat, urmând să se pronunțe asupra extrădării.

Sosirea lor în Belgia a readus în atenție unele sensibilități în această țară, confruntată și ea cu aspirațiile secesioniste ale populației flamande. Potrivit publicației Le Soir, premierul belgian Charles Michel și-a 'implorat' miniștrii să nu mai formuleze comentarii despre Catalonia și a avertizat de mai multe luni că problema proclamării independenței Cataloniei poate fi 'periculoasă' și pentru Belgia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău