Discuțiile privind sistemul de apărare anti-aeriană sunt necesare dar tardive, având în vedere situația de război din regiune, consideră experții

  • 18 Octombrie 2022 14:21
Discuțiile privind sistemul de apărare anti-aeriană sunt necesare dar tardive, având în vedere situația de război din regiune, consideră experții

Discuțiile privind sistemul de apărare anti-aeriană sunt necesare dar tardive, având în vedere situația de război din regiune. Procurarea și instalarea unui astfel de sistem necesită mai mulți ani, ceea ce face ca Rep. Moldova să rămână în continuare vulnerabilă în fața războiului din imediata vecinătate, transmite Radio Chișinău.

Expertul Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrare, constată că timp de 30 de ani, de la independența Rep. Moldova, nu s-a investit în capacitățile de apărare a țării, de frică să nu fim suspectați că suntem pregătiți să ne apărăm. În același timp, el crede că discuțiile și planurile privind întărirea capacităților de apărare, inclusiv privind apărarea anti-aeriană au întârziat cu jumătate de an, fiind necesare încă din primele zile de război. Alexandru Flenchea amintește declarațiile recente ale ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi potrivit căruia procurarea și instalarea sistemelor de apărare anti-aeriană, inclusiv cu antrenarea personalului, este un proces de cel puțin cinci ani.

„În contextul actual de război, e ca și cum am pune plasture peste un picior fracturat. Asta nu înseamnă că pe viitor nu trebuie, inclusiv din punct de vedere tehnic, să fim pregătiți să ne apărăm țara.  Mai bine mai târziu decât niciodată, dar totuși e târziu”, a spus Alexandru Flenchea.

Analistul constată, totodată,  că subiectul Rep. Moldova se află tot mai puțin pe agenda forurilor internaționale, în ultimele luni, diplomația fiind singura metodă de răspuns pe care o are Rep. Moldova până la procurarea și instalarea echipamentelor de apărare.

”Tunurile vorbesc atunci când nu mai vorbesc diplomații. Și dacă nu avem tunuri înseamnă că trebuie să vorbească activ și mult, pentru că vedem că din păcate în ultimele luni subiectul Rep. Moldova tot mai rar apare pe foruri internaționale. Nu mai vedem aceeași intensitate și aceleași declarații pe care le vedeam în primele luni de război”, a menționat Alexandru Flenchea.

Despre necesitatea procurării de către Rep. Moldova a unor sisteme de apărare anti-aeriană vorbește și analistul politic Ion Tăbârță. El susține că realitățile dure ale momentului demonstrează că orice stat, cu atât mai mult cele aflate în  zona proximă războiului din Ucraina, are nevoie de cât mai multe instrumente care i-ar permite să se apere în cazul unor atacuri din exterior.

”În contextul acelor discuții care există acum în societatea moldovenească, care au căpătat sens, cu regret doar în contextul evenimentelor din Ucraina, și aici , la creșterea capacităților de apărare ale armatei noastre, în cadrul acestor discuții, neapărat ar trebui să fie abordat și subiectul ca Rep. Moldova să aibă un sistem anti-aerian de apărare. Pentru Rep. Moldova, până relativ recent, un astfel de subiect părea cumva rupt de realitate. ”, spune Ion Tăbârță.

Președinta Maia Sandu a declarat luni că autoritățile vor aplica măsuri de protecție, dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea și integritatea teritorială” a R. Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:7,72 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău