Discuții pentru crearea unui batalion mixt moldo-român

  • 21 Iulie 2015 18:31
Discuții pentru crearea unui batalion mixt moldo-român

Șeful Statului Major General al Armatei Române, generalul-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă, efectuează o vizită oficială în Armata Națională, în perioada 21-22 iulie curent.

Un punct important în agenda întrevederii dintre șefii statelor majore ale celor două armate l-a constituit inițiativa de formare a unui batalion mixt de menținere a păcii compus din militari din Republica Moldova, România și din alte țări. Ideea creării unei astfel de subunități a fost lansată în cadrul vizitei oficiale a ministrului Viorel Cibotaru la București, în luna mai curent.

În cadrul unei întrevederi cu ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, pe care a avut-o astăzi la sediul instituției, oficialul militar român a menționat dialogul constructiv în domeniul de apărare dintre Republica Moldova și România și a reiterat disponibilitatea părții române de a continua implementarea proiectelor comune și participarea împreună cu militarii moldoveni la exercițiile multinaționale și bilaterale.

Totodată, părțile au discutat despre procesul de reformă a Armatei Naționale și contribuția României la ajustarea sistemului de apărare din țara noastră la standardele occidentale.

Ministrul Cibotaru s-a referit, în cadrul dialogului, la aprobarea, la finele lunii iunie curent, la Bruxelles, a Pachetului de consolidare a capabilităților de apărare, și a mulțumit României pentru sprijinul acordat în acest sens.

Tot astăzi, generalul-locotenent Ciucă s-a întîlnit cu șeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naționale, generalul de brigadă Igor Gorgan, și corpul de comandă al Armatei Naționale. Discuțiile s-au axat pe exercițiile planificate pentru anul 2015, și extinderea acestora pentru anul viitor. În acest context, generalul de brigadă a vorbit despre aplicațiile multinaționale „Efort comun 2015”, desfășurate în prezent la Bălți, la care participă și un detașament de militari din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Războieni” al Armatei Române.

Colaborarea moldo-română în domeniul militar a demarat în decembrie 1992.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău