Discuții aprinse în Parlament pe subiectul creșterii salariilor angajaților din administrația publică centrală. Rectificarea bugetară a fost votată în prima lectură

  • 09 Iunie 2023 13:18
Discuții aprinse în Parlament pe subiectul creșterii salariilor angajaților din administrația publică centrală. Rectificarea bugetară a fost votată în prima lectură

Parlamentul a votat, în prima lectură, rectificarea la bugetul de stat pentru anul 2023, solicitată astăzi de premierul Dorin Recean. Creșterea lefurilor celor 1300 de angajați care lucrează în administrația publică centrală, inclusiv ale miniștrilor,  a fost însă cea mai discută prevedere. Opoziția a criticat inițiativa întrucât nu ar exista o echitate în raport cu alți angajați la stat, precum și cu vârstnicii, a căror pensie nu a fost indexată în acest an conform ratei inflației, ci în jumătate. La rândul său, premierul a justificat necesitatea majorării salariilor prin prisma atragerii resurselor umane competente. Proiectul mai prevede alocarea unor sume suplimentare de bani pentru alte domenii, precum infrastructură, economie și agricultură, transmite Radio Chișinău.

Creșterea lefurilor celor care lucrează în administrația publică a Executivului, inclusiv ale miniștrilor, a fost cea mai discută și criticată prevedere la rectificarea bugetului pentru anul 2023, votată de majoritatea PAS în prima lectură. Deputata blocului socialiștilor și comuniștilor, Diana Caraman, i-a reproșat premierului că majorarea salariilor trebuia să înceapă cu cei care cu adevărat au lefuri mici.

„Dle Recean, promiteți grijă tuturor, dar nu știu de ce începeți cu dvs, lucru care trezește o asemenea reacție acidă, inclusiv din partea cetățenilor Rep. Moldova. Grijă ați promis și în campania electorală, dar vedem cu totul altceva”, a spus Doina Caraman.

La rândul său, Dorin Recean a justificat necesitatea creșterii salariilor prin prisma atragerii resurselor umane competente în Guvern, inclusiv pentru asigurarea procesului de integrare europeană. Totodată, prim-ministrul a subliniat că va avea grijă ca odată cu majorarea lefurilor în administrația publică centrală să crească și eficiența funcționarilor:

„Guvernul nu a început creșterile salariale cu administrația publică centrală. Dar a început, dacă vă amintiți, imediat după 2021, după schimbarea guvernării, cu pensionarii, o parte din medici, salariații din domeniul educației”, a spus Dorin Recean.

Semne de întrebare au ridicat și unii deputați din majoritatea PAS. De exemplu, Iulia Dascălu a vorbit despre lipsa de cadre și în alte instituții, motivul fiind salariile foarte mici.

„Din ce criterii a fost majorată valoarea de referință, în primul rând pentru aparatul Guvernului, pentru că știm că de la 1 ianuarie s-a mai produs o astfel de majorare…?”, a declarat Iulia Dascălu.

La rândul său, prim-ministrul a subliniat că aceasta este o investiție în capacitatea Guvernului. După cum a declarat recent ministra Finanțelor, după majorare, salariul unui ministru va fi de 50 de mii de lei.

Rectificarea bugetului pentru acest an mai prevede alocarea unor sume suplementare de bani pentru alte domenii, precum infrastructură, economie și agricultură. Proiectul urmează a fi aprobat în a doua lectură. O altă rectificare la buget, așa cum a declarat premierul anterior, urmează a fi făcută la finele lunii iulie, începutul lunii august.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Tue
4
Wed
6
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău