DISCURSUL Ministrului român al Afacerilor Externe, susținut la Chișinău: „Următorii ani vor reprezenta, nu doar pentru R.Moldova, dar și pentru Uniunea Europeană, o oportunitate unică, ce nu poate fi ratată”

  • 24 Iulie 2021 13:20
DISCURSUL Ministrului român al Afacerilor Externe, susținut la Chișinău: „Următorii ani vor reprezenta, nu doar pentru R.Moldova, dar și pentru Uniunea Europeană, o oportunitate unică, ce nu poate fi ratată”

Ministrul afacerilor externe de la București Bogdan Aurescu a avut vineri, 23 iulie 2021, o întrevedere cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul vizitei oficiale efectuate la Chișinău. Ministrul român de externe este primul oficial al Uniunii Europene care efectuează o vizită la Chișinău în contextul nou creat de victoria forțelor pro-reformă, pro-democratice și pro-europene la recentele alegeri parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Șeful diplomației române a reiterat Președintelui Republicii Moldova, în cadrul discuțiilor, felicitările Președintelui României, Klaus Iohannis, și ale Prim-ministrului României, Florin Cîțu, pentru rezultatele remarcabile obținute de forțele politice pro-reformă în alegerile parlamentare anticipate, precum și disponibilitatea și deschiderea depline ale României de a continua cooperarea și coordonarea intense din ultimii ani și de a sprijini ferm și substanțial eforturile viitorului executiv și ale noii majorități parlamentare de implementare a reformelor necesare pentru a răspunde așteptărilor legitime ale cetățenilor Republicii Moldova, manifestate cu claritate prin votul din 11 iulie. De asemenea, a exprimat încrederea părții române că la Chișinău va fi învestit rapid un Guvern care să gestioneze cu responsabilitate situația din Republica Moldova, să asigure stabilitatea politică, o guvernare eficientă și să dea un nou impuls procesului de reformă democratică profundă, în vederea consolidării statului de drept, a accelerării și eficientizării luptei anticorupție și construirii unor instituții democratice solide, pentru asigurarea prosperității societății în întregul său.

Totodată, șeful diplomației române a reiterat, cu acest prilej, faptul că cetățenii Republicii Moldova au arătat, prin votul lor, la fel ca în cazul alegerilor prezidențiale, maturitate democratică și faptul că doresc un stat cu instituții puternice care să lucreze în beneficiul lor.

A subliniat că, astfel, există șansa ca punerea în aplicare a programului ambițios și cuprinzător de reforme democratice promovat de Președintele Maia Sandu și susținut prin vot de cetățeni să poată transforma Republica Moldova într-o democrație pe model european, în care sunt pe deplin respectate principiile statului de drept.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat că România a sprijinit și va continua să sprijine și mai intens aceste eforturi, pe toate palierele, și a anunțat că cele două părți au agreat crearea unui grup informal bilateral de lucru pentru identificarea priorităților de cooperare în perioada următoare. Astfel se va urmări sprijinirea punerii în aplicare a reformelor de către noul executiv, implementarea accelerată a proiectelor bilaterale prioritare în curs și identificarea de noi proiecte și programe, inclusiv pe baza priorităților de guvernare și a necesităților concrete pe termen scurt și mediu.

În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit susținerea fermă și constantă a României, a Președintelui Klaus Iohannis și a Guvernului de la București pentru programul de reforme promovat de Președintele Republicii Moldova și de forțele politice pro-democratice și pro-europene. În context, a arătat că rezultatele înregistrate la scrutin au creat premisele pentru relansarea și aprofundarea cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, pornind de la fundamentul solid conferit de comunitatea de limbă, istorie și cultură și în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

În cadrul discuțiilor au fost abordate elemente cheie de pe agenda de cooperare bilaterală, inclusiv prioritățile comune care vor fi abordate în perioada imediat următoare. În acest sens, o atenție deosebită va fi acordată continuării în ritm accelerat a proiectelor strategice de interconectare, inclusiv a celor din sfera energiei și transporturilor, precum și derulării și multiplicării de programe de asistență, ambele cu rezultate pozitive, în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova.

Discuțiile avute cu prilejul vizitei au relevat, printre altele, importanța convenirii unui nou program substanțial de asistență nerambursabilă, care să îndeplinească funcțiile Acordului privind asistența nerambursabilă de 100 milioane euro, semnat în 2010 și ieșit din vigoare la 28 martie 2021. 

Ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul ferm și consecvent al României pentru agenda europeană a Republicii Moldova și pentru parcursul său pe calea integrării europene, pentru aplicarea deplină a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv a componentei de liber schimb a acestuia. În perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic, a dat asigurări cu privire la susținerea deplină a părții române pentru reflectarea cât mai substanțială, în acest context, a obiectivelor și așteptărilor Republicii Moldova.

La rândul său, Președintele Maia Sandu a adresat ministrului Bogdan Aurescu mulțumirile sale deosebite pentru sprijinul semnificativ al autorităților române, în special al Președintelui Klaus Iohannis, constant acordat până acum, precum și pentru angajamentele ferme și concrete ale României, inclusiv prin vizita de față a șefului diplomației române, de a intensifica susținerea pentru programul de reforme asumat de autoritățile de la Chișinău, menit să răspundă în mod responsabil așteptărilor cetățenilor și să implementeze măsurile necesare în ritm alert, pentru aduce a aduce Republica Moldova mai aproape de Europa. A mulțumit, totodată, autorităților române pentru asistența consistentă oferită în combaterea pandemiei de COVID-19, inclusiv donațiile de echipamente de protecție, ajutorul pentru sistemul medical și vaccinurile oferite în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. A subliniat că, prin donația de peste 100.000 doze de vaccin pe care România o va acorda astăzi Republicii Moldova, se depășește cifra de jumătate de milion de doze primite din partea României, țara noastră fiind cel mai mare donator de vaccinuri pentru Republica Moldova.

Președintele Republicii Moldova a arătat că apreciază discuțiile aprofundate purtate cu ministrul Bogdan Aurescu cu prilejul acestei vizite, vizând agenda bilaterală și relansarea și actualizarea dialogului guvernamental, inclusiv privind proiectele ambițioase în domenii în care R. Moldova a beneficiat de sprijinul României de-a lungul timpului – precum dezvoltarea economică, infrastructură, sănătate și proiecte pe palier social și de mediu.

Președintele Maia Sandu a accentuat colaborarea foarte bună dintre România și R. Moldova și a arătat că apreciază deschiderea autorităților de la București, a Președintelui Klaus Iohannis și la nivel guvernamental, de a consolida și aprofunda parteneriatul bilateral, care să devină și mai puternic, oferind soluții pentru cetățeni, contribuind la dezvoltarea țări și apropiind și mai mult România și Republica Moldova.

Ca parte a programului vizitei, ministrul român a participat și la ceremonia de acordare a unui nou ajutor umanitar din partea României, constând în donarea unui lot de 100.620 doze de vaccin împotriva COVID-19.

 

Prezentăm, mai jos, transcrierea declarațiilor de presă susținute alături de Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la Chișinău:
 

Vă mulțumesc foarte mult, doamnă Președinte, pentru primirea călduroasă și pentru discuțiile foarte substanțiale pe care le-am avut.

Revin cu bucurie la Chișinău, într-un moment crucial pentru dezvoltarea și viitorul Republicii Moldova, precum și pentru evoluția relațiilor noastre bilaterale.

Mă bucur că sunt primul oficial din Uniunea Europeană care vine la Chișinău, după rezultatul istoric al alegerilor din 11 iulie. Și mă bucur, totodată, doamnă Președinte, că putem să continuăm cooperarea și coordonarea strânse pe care le-am avut în ultimii ani, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

I-am reiterat doamnei Președinte, cu prilejul consultărilor pe care le-am încheiat, felicitările domnului Președinte Klaus Iohannis, ale Prim-ministrului Florin Cîțu, dar și ale mele personal, pentru rezultatele obținute, în premieră, de forțele politice pro-reformă, pro-democratice, pro-europene la alegerile din 11 iulie 2021. Este un rezultat cu adevărat remarcabil, ce deschide drumul Republicii Moldova către consolidarea statului de drept, către stabilitate politică și prosperitate.

Cetățenii au arătat, la fel ca și la alegerile prezidențiale, maturitate democratică și faptul că doresc un stat cu instituții puternice, care să lucreze în sprijinul lor. Au demonstrat că sprijină consolidarea luptei împotriva corupției, că susțin procesul de reformă promovat de dumneavoastră, doamnă Președinte, care are potențialul de a transforma Republica Moldova într-o democrație pe model european, în care sunt pe deplin respectate principiile statului de drept.

România a susținut ferm și continuă să susțină aspirațiile cetățenilor Republicii Moldova, care se regăsesc în amplul program de reformă pe care l-ați propus și pe care noul Guvern îl va duce la îndeplinire. Ne bucură să vedem că opțiunea clar exprimată - și ferm exprimată - de cetățenii Republicii Moldova este, așa cum spuneam, una pentru dezvoltare, în spiritul valorilor europene.

Rezultatele de la alegerile parlamentare creează, astfel, premisele și pentru o relansare și o aprofundare a Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova dintre țările noastre, o relansare și aprofundare a cooperării bilaterale între România și Republica Moldova. Și vom depune toate eforturile, atât în plan bilateral, cât și la nivel european, pentru a răspunde cu succes aspirațiilor cetățenilor.

Avem încredere în programul de reforme asumat de doamna Președinte Maia Sandu, încredere reafirmată și cu ocazia vizitei pe care domnul Președinte Klaus Iohannis a făcut-o în decembrie anul trecut, la Chișinău. 

Am fost mereu și vom fi și în viitor alături de domnia sa și de Guvernul care își va începe în curând mandatul, în eforturile de avansare a acestor reforme, care sunt de natură să consolideze poziția Republicii Moldova ca partener solid în relația cu Uniunea Europeană.

Avem încredere că va fi învestit rapid un Guvern profesionist, care să gestioneze responsabil situația din Republica Moldova, să implementeze în ritm alert reformele care sunt atât de necesare și să ducă Republica Moldova mai aproape de Europa.

Sprijinul constant și substanțial al României pentru Republica Moldova la nivelul Uniunii Europene s-a tradus, de-a lungul timpului, în susținere pentru reforme, transformare și apropiere de Europa, în consonanță cu prioritățile promovate de forțele pro-reformiste de la Chișinău.

Așa cum am arătat personal la reuniunea Consiliului Afaceri Externe - reuniunea miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, pe 12 iulie, imediat după alegerile din 11 iulie, rezultatul acestor alegeri este un pas extrem de important în direcția avansării parcursului european al Republicii Moldova, proces pe care România l-a susținut consecvent și pe care îl susține cu toate forțele și în continuare.

La 12 iulie, am pledat ca Uniunea Europeană și statele membre să susțină puternic eforturile noului guvern, ale noii majorități parlamentare, ale doamnei Președinte, în direcții precum: reformarea statului, consolidarea instituțiilor, accelerarea și eficientizarea luptei anticorupție, respectiv consolidarea statului de drept. Și am subliniat că următorii ani vor reprezenta, nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru Uniunea Europeană, o oportunitate unică, care nu poate fi ratată. Republica Moldova poate să devină un model de orientare pro-europeană în Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, care este un spațiu de importanță strategică pentru Uniune, și un exemplu concret al puterii de transformare pozitivă a Uniunii.

Din nefericire, proiectele de pe agenda bilaterală guvernamentală au avansat prea puțin și prea lent în ultima perioadă, din motive care nu au ținut de România. De aceea, contăm pe o cooperare reînnoită cu viitorul Guvern.

Și mă aflu aici pentru a transmite astăzi asigurările noastre, ale domnului Președinte Iohannis, ale Guvernului condus de domnul Florin Cîțu, că România este pregătită pentru o accelerare a realizării tuturor acestor proiecte și o multiplicare a acestora. Sprijinul României pentru Republica Moldova se va consolida în toate domeniile de interes major pentru dezvoltarea și modernizarea statului, pentru creșterea rezilienței sale în fața tuturor provocărilor cu care se confruntă. Este mesaj ferm de deschidere și disponibilitate depline din partea noastră, care îmi doresc să ajungă la toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba maternă vorbită, de regiunea în care se află, dacă se află la sat sau la oraș, și indiferent de vârstă.

În această linie, am avut cu doamna Președinte o discuție amplă și deosebit de utilă cu privire la principalele priorități în plan bilateral și în relația cu Uniunea Europeană.

Astăzi am discutat despre importanța convenirii unui nou program de asistență nerambursabilă, care să îndeplinească funcțiile Acordului privind asistența nerambursabilă de 100 milioane euro, semnat în 2010 și ieșit din vigoare, din păcate, în martie, în acest an.

Noi am depus eforturi susținute pentru a prelungi valabilitatea acestui Acord, dar, din motive care nu au fost imputabile părții române, s-a ajuns la ieșirea din vigoare a Acordului. Cu toate acestea, Acordul acesta a permis finanțarea de către România, peste un deceniu, a unor proiecte emblematice și în beneficiul real al cetățenilor: peste 1.000 de grădinițe, instituții școlare, asigurarea de contribuții la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău.

De asemenea, vreau să vă anunț că am decis, ca ministru de externe al României, acordarea unei noi contribuții voluntare din partea României, în valoare de 300.000 euro, prin intermediul European Endowment for Democracy, în scopul implementării de proiecte pentru susținerea societății civile și a presei independente din Republica Moldova. Această asistență financiară este atribuită în conformitate cu pachetul de sprijin anunțat de către domnul Președinte Klaus Iohannis în decembrie anul trecut, la Chișinău, și vine în continuarea contribuției voluntare similare, de 250.000 euro, pe care am acordat-o anul trecut, în luna noiembrie. Am plecat de la premisa, în acordarea acestei asistențe, că susținerea societății civile și presei independente din Republica Moldova reprezintă elemente centrale pentru dezvoltarea unei societăți democratice, reziliente și incluzive.

Am discutat, de asemenea, despre proiectele de interconectare din sfera energiei și din sfera infrastructurii de transport. Trebuie să lucrăm împreună, în mod susținut, pentru avansarea și operaționalizarea acestora.

România este, prin urmare, angajată în implementarea unor proiecte care pot să aducă dezvoltare și bunăstare pe termen mediu și lung, beneficii concrete pentru cetățeni, inclusiv oportunități de ordin economic și social. Am dat astăzi, ca exemplu, necesitatea implementării cât mai rapide a Acordului privind reglementarea construirii unor apeducte, având în vedere intenția autorităților din regiunile limitrofe Prutului de a coopera în domeniul serviciilor de alimentare cu apă, care trebuie să fie ameliorate.

Chiar dacă România este principalul partener comercial al Republicii Moldova, dorim o consolidare a investițiilor românești în Republica Moldova și am discutat și despre acest aspect.

Voi transmite domnului Președinte Iohannis, domnului Prim-ministru Cîțu, colegilor din Guvernul României elementele care au reieșit din discuțiile avute astăzi, privind necesitățile pe termen scurt și mediu ale Republicii Moldova și despre măsurile pe care le putem întreprinde împreună pentru a sprijini eficient eforturile noului Guvern de la Chișinău.

De asemenea, am convenit cu doamna Președinte crearea unui grup informal de lucru, care se va întâlni în perioada imediat următoare, pentru a discuta în mod concret despre prioritățile de cooperare, despre proiectele pe care fie le vom continua, fie le vom dezvolta pe mai departe, pentru a pune în aplicare proiectele și obiectivele pe care noi le-am anunțat: reforme susținute, parcurs european ireversibil, proiecte care să genereze rezultate palpabile pentru cetățeni.

Știu că așteptările cetățenilor din Republica Moldova sunt foarte mari - și sunt legitime -, dar am mare încredere că, alături de doamna Președinte, cu sprijinul unui Parlament reînnoit, noul Guvern, în care Guvernul de la București are încredere, va reuși să fie la înălțimea acestor provocări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,57 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău