Discurs emoționant al unui tânăr din R.Moldova în Parlamentul European despre cancer: E ca o loterie. Eu am supraviețuit, dar atât de mulți oameni din țara mea nu supraviețuiesc (Sănătateinfo)

  • 08 Februarie 2020 16:00
Discurs emoționant al unui tânăr din R.Moldova în Parlamentul European despre cancer: E ca o loterie. Eu am supraviețuit, dar atât de mulți oameni din țara mea nu supraviețuiesc (Sănătateinfo) Captură video/Sanatateinfo.md

Victor Gîrbu, născut în Republica Moldova și tânăr supraviețuitor de cancer, a vorbit în Parlamentul European despre lupta sa cu maladia, dar și despre provocările cu care se confruntă tinerii după diagnosticul dur, scrie Sănătateinfo.md.

Tânărul, care este membru al Comunității Naționale a Tinerilor Supraviețuitori de Cancer – TEMERARII, ambasador al Youth Cancer Europe, a fost invitat de comisarul european pentru sănătate să ia cuvîntul în deschiderea evenimentului care a lansat consultațiile publice pentru Planul European de Combatere a Cancerului, unde a ținut un discurs emoționant despre lupta sa cu cancerul și despre importanța conclucrării între politicieni și asociațiile de pacienți:

„Istoria mea începe la numai șase luni când mama mea a observat o masă abdominală și m-a dus imediat la spital. Temerile ei s-au confirmat, rinichii mei nu funcționau corespunzător. Am fost diagnosticat cu tumoarea Wilms. Rinichiul drept era aproape în totalitate afectat, de aceea doctorii au decis să-l înlăture. Astfel, la vârsta de 7 luni am suportat prima intervenție chirurgicală, cu vizite constante la medicii oncologi pentru follow-up. Ulterior, doctorii i-au spus mamei că, din păcate, tumoarea a afectat rinichiul drept. Am continuat tratamentul ani și ani și de fiecare dată ni s-a spus același lucru: orice făceam, nimic nu dădea rezultat. Dar noi am respectat planul de tratament și lupta mea cu cancerul a durat până în 2010. Eram pregătiți pentru cea mai importantă intervenție chirurgicală din viața mea. Unul dintre medici i-a spus mamei după intervenție că „tocmai am eliminat o tumoare de mărimea unei portocale de pe unicul rinichi pe care îl are fiul Dumneavoastră”, a povestit tânărul. 

„Datorită muncii lor, îmi trăiesc viața la fel la un om obișnuit, cu o capacitate de funcționare de 70 de procente a rinichiului stâng. Eu sunt aici, eu am supraviețuit, dar atât de mulți oameni cu cancer din țara mea nu supraviețuiesc. Accesul la medicamente și la terapii în Europa de Est pur și simplu nu sunt la fel precum în vestul Europei. Aș vrea să mulțumesc comisarului pentru precizarea clară că terapiile și accesul la medicamente pentru toți va fi o temă abordată în Planul european de luptă cu cancerul”. 
 
Citiți continuarea pe Sănătateinfo.md
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău