Discriminare pe criteriul vârstei la angajare

  • 18 Noiembrie 2013 10:14
Discriminare pe criteriul vârstei la angajare

Discriminarea la angajarea în câmpul muncii, în baza criteriului de vârstă, îi afectează în special pe oamenii în etate.

Sute de anunțuri de angajare specifică la criteriile de selectare a angajaților vârsta care, în multe cazuri, nu trebuie să depășească 25-35 de ani. Despre cât de justificate sunt acestea și dacă este respectată legislația de către agenții economici care fac asemenea anunțuri, au discutat autoritățile și specialiștii în domeniu, în cadrul clubului de presă organizat de Centrul pentru Investigații Jurnalistice. 

De la organizațiile non-guvernamentale, care constată faptele în baza apelurilor pe care le primesc de la populație, redirecționăm întrebarea către autorități.

Inspectoratul de Stat al Muncii are doar competența de a constata o abatere și de a întocmi procese verbale, susține șeful adjunct al Inspectoratului, Adrian Bobeică. În plus, inspectorii nu mai au voie să facă verificări inopinate și pot să viziteze agenții economici doar cu un preaviz de 5 zile.

Litigiile se pot rezolva mai departe în instanțe, care nu au deocamdată experiență suficientă pe cazurile privind discriminarea. Cei care simt, însă, că sunt tratați în mod diferit numai pentru că depășesc o anumită vârstă, se pot adresa Consiliului Antidiscriminare. 

Totodată, orice anunț public, în care  este specificată vârsta drept criteriu de angajare, încalcă legislația și poate fi depusă plângere împotriva agentului economic, la Consiliul Antidiscriminare, a subliniat un alt membru al instituției, Ian Feldman.

Legislația națională conține, totuși, unele prevederi discriminatorii privind angajarea pe piața muncii, care sunt, însă, justificate. De exemplu, pedagogii care ating vârsta de pensionare pot lucra mai departe numai în baza contractelor de angajare pe o perioadă determinată. În aceeași situație sunt și funcționarii publici și conducătorii întreprinderilor de stat, care sunt obligați să se pensioneze la atingerea vârstei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău