Directorul unei instituții publice a semnat un contract de consultață în management cu el însuși. Ce spune ANI

  • 07 Septembrie 2020 08:39
Directorul unei instituții publice a semnat un contract de consultață în management cu el însuși. Ce spune ANI

Directorul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor a admis semnarea unui contract de achiziționare a serviciilor generale de consultanță în management, unde tot el figura în calitate de prestator de servicii. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) spune că funcționarul a încalcat, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese, informează Bizlaw.md.

Potrivit autorității, dacă actul de constatare va rămâne definitiv, inspectorul de integritate va sesiza organul ierarhic superior pentru a iniția procedura de încetare a raporturilor de muncă a directorului, notează sursa citată.

Totodată, Autoritatea a identificat mai multe încălcări admise de autoritățile locale. De exemplu, în anul 2018, primarul satului Lalova din raionul Rezina ar fi semnat/încheiat un proces verbal fără număr al Comisiei de licitație și un contract de arendă a terenurilor cu o gospodărie țărănească a soției. Un alt contract de arendă a terenurilor a fost semnat/încheiat cu o altă gospodărie țărănească ce aparține nepoatei acestuia.

Alți trei consilieri locali au deținut, în același timp, mai multe funcții. Mai exact:

  • un consilier în Consiliul comunal Pruteni din raionul Fălești a deținut simultan mandatul de consilier comunal și funcția de paznic în cadrul Primăriei din localitate;
  • un consilier în Consiliul sătesc Fundurii Vechi din raionul Glodeni a exercitat simultan și o altă funcție în cadrul Primăriei din Fundenii Vechi ce viza activitatea de tineret și sport;
  • un consilier în Consiliul comunal Bobeica din raionul Hîncești a deținut concomitent cu mandatul de consilier și funcția de director al Institutului de educație timpurie din comună.

Dacă actele de constatare emise în privința celor patru aleși locali vor rămâne definitive, aceștia ar putea fi decăzuți din dreptul de a mai exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării sau destituirii din funcția publică ori de demnitate publică respectivă sau din data încetării de drept a mandatului său.

Totodată, aleșii locali vizați ar putea fi incluși în Registrul interdicțiilor, gestionat de ANI.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
3
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Wed
-0
Thu
-0
Fri
-3
Sat
-3
Sun
-3

Curs oficial BNM 26 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2242 -0.0705
USD 17.4569 -0.0280
RON 4.3540 -0.0147
UAH 0.6202 -0.0005
RUB 0.2319 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău