Potrivit autorității, dacă actul de constatare va rămâne definitiv, inspectorul de integritate va sesiza organul ierarhic superior pentru a iniția procedura de încetare a raporturilor de muncă a directorului, notează sursa citată.
Totodată, Autoritatea a identificat mai multe încălcări admise de autoritățile locale. De exemplu, în anul 2018, primarul satului Lalova din raionul Rezina ar fi semnat/încheiat un proces verbal fără număr al Comisiei de licitație și un contract de arendă a terenurilor cu o gospodărie țărănească a soției. Un alt contract de arendă a terenurilor a fost semnat/încheiat cu o altă gospodărie țărănească ce aparține nepoatei acestuia.
Alți trei consilieri locali au deținut, în același timp, mai multe funcții. Mai exact:
- un consilier în Consiliul comunal Pruteni din raionul Fălești a deținut simultan mandatul de consilier comunal și funcția de paznic în cadrul Primăriei din localitate;
- un consilier în Consiliul sătesc Fundurii Vechi din raionul Glodeni a exercitat simultan și o altă funcție în cadrul Primăriei din Fundenii Vechi ce viza activitatea de tineret și sport;
- un consilier în Consiliul comunal Bobeica din raionul Hîncești a deținut concomitent cu mandatul de consilier și funcția de director al Institutului de educație timpurie din comună.
Dacă actele de constatare emise în privința celor patru aleși locali vor rămâne definitive, aceștia ar putea fi decăzuți din dreptul de a mai exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării sau destituirii din funcția publică ori de demnitate publică respectivă sau din data încetării de drept a mandatului său.
Totodată, aleșii locali vizați ar putea fi incluși în Registrul interdicțiilor, gestionat de ANI.