Directorul OMS, "foarte dezamăgit" deoarece China nu a autorizat încă accesul experților în coronavirus

  • 06 Ianuarie 2021 13:45
Directorul OMS,

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat marți că este "foarte dezamăgit" deoarece China nu a autorizat încă accesul unei echipe de experți internaționali pentru a analiza originile coronavirusului, relatează Reuters, citat Agerpres.

Echipa formată din zece persoane urma să plece la începutul lunii ianuarie în cadrul unei mult așteptate misiuni de cercetare a primelor cazuri de infectare cu noul coronavirus, raportat inițial în urmă cu peste un an în orașul Wuhan din China.

"Astăzi (marți - n.a.) am aflat că oficialii chinezi nu au finalizat încă demersurile necesare pentru sosirea echipei în China", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, la o conferință de presă online la Geneva. "M-am aflat în contact cu înalți oficiali chinezi și am reiterat faptul că misiunea reprezintă o prioritate pentru OMS", a spus el în legătură cu această călătorie despre care a precizat că a fost organizată împreună cu Beijingul.

Misiunea ar urma să fie condusă de Peter Ben Embarek, expert al OMS în zoonoze, care a efectuat o călătorie în China în luna iulie a anului trecut, într-o misiune preliminară.

Doi membri ai echipei internaționale își începuseră deja călătoria în China. Unul dintre ei s-a întors, iar celălalt este în tranzit într-o altă țară, a declarat directorul Programului pentru urgențe sanitare al OMS, Mike Ryan. Cu toate acestea, el a adăugat: "Suntem încrezători și sperăm că este doar o problemă logistică și birocratică, ce poate fi rezolvată foarte repede".

Înaintea acestei călătorii a experților OMS, Beijingul a căutat să modeleze discursul privind momentul și locul în care a început pandemia, un înalt diplomat chinez, Wang Yi, spunând că "din ce în ce mai multe studii" au arătat că aceasta a apărut în mai multe regiuni. Ryan a descris anterior această poziție drept "foarte speculativă".

China a respins criticile referitoare la modul în care au fost gestionate primele cazuri care au apărut la sfârșitul anului 2019, deși unele voci - inclusiv președintele american Donald Trump - au pus sub semnul întrebării acțiunile Beijingului în timpul epidemiei.

Washingtonul, care și-a anunțat intenția de a părăsi OMS, a solicitat o anchetă "transparentă" și a criticat modul în care experții chinezi au desfășurat prima fază a cercetării.

China a declarat miercuri că negocierile cu OMS continuă, întrucât o echipă care urma să investigheze originea pandemiei nu are încă toate vizele necesare, relatează AFP.

"Pandemia este încă foarte gravă, iar China face la rândul său tot posibilul pentru a o preveni și a o controla", a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Hua Chunying. Nu este vorba "doar despre o problemă de viză", a precizat Hua.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău