Directorul NASA se declară îngrijorat de viitoarea stație spațială a Chinei

  • 24 Septembrie 2020 16:51
Directorul NASA se declară îngrijorat de viitoarea stație spațială a Chinei

Directorul NASA s-a declarat miercuri îngrijorat de posibilitatea ca Statele Unite "să cedeze teren" în fața Chinei în domeniul spațial dacă niciun proiect privat nu va înlocui Stația Spațială Internațională (ISS), care va ajunge peste câțiva ani la finalul ciclului ei de funcționare, în contextul în care autoritățile de la Beijing intenționează să lanseze pe orbită o stație proprie, informează AFP.

"Există un lucru care mă îngrijorează. China este pe cale să construiască cu mare rapiditate ceea ce reprezentanții ei numesc 'stația spațială internațională chineză'", a declarat Jim Bridenstine, administratorul general al NASA în timpul unei audieri în fața Congresului american, potrivit Agerpres.

"Ei (chinezii, n.r.) sunt pe cale să o promoveze foarte repede în rândul tuturor partenerilor noștri internaționali, în care noi am investit atât de mult. Ar fi tragic, după tot acest timp și după atât de multe eforturi, să abandonăm orbita terestră joasă și să cedăm acest teritoriu", a adăugat el.

ISS, asamblată începând din 1998 de Statele Unite și de Rusia în parteneriat cu Canada, Uniunea Europeană și Japonia, urmează să fie scoasă din funcțiune până în 2030.

NASA nu dorește să o înlocuiască cu o altă stație, dar și-ar dori să păstreze o prezență americană pe orbita terestră joasă (ISS se află la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri) grație sectorului privat, pentru care NASA ar fi un simplu client.

Din punct de vedere strategic, Statele Unite și-ar păstra astfel o prezență pe orbita terestră joasă, în timp ce ar dedica majoritatea bugetului său unor misiuni spațiale pe Lună, pe Marte și unor explorări ale altor corpuri cerești mai îndepărtate.

Însă rentabilitatea unui astfel de proiect pentru companiile investitoare rămâne de dovedit, iar Jim Bridenstine a cerut mai multe fonduri de la Congresul american pentru a contribui la programul de "comercializare" a orbitei terestre joase. Pentru moment, politicienii din Congres au reticențe în această privință.

Viitoarea stație chineză, Tiangong, va fi mai mică decât ISS și ar trebui să fie lansată pe orbită în jurul anului 2022, potrivit agenției de presă Xinhua, care a raportat anul trecut că mai multe țări ar dori să se asocieze acestui proiect prin expedierea pe orbită a unor experimente științifice, iar printre statele interesate s-ar afla Franța, Germania, Japonia, Peru și Kenya.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău