Directorul „Moldovagaz” a spus cât constituie datoria Tiraspoltransgaz față de Gazprom și ce se întreprinde pentru a o rambursa

  • 03 Octombrie 13:09
Directorul „Moldovagaz” a spus cât constituie datoria Tiraspoltransgaz față de Gazprom și ce se întreprinde pentru a o rambursa

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Moldovagaz, Vadim Ceban, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru publicaţia "Capital-market" despre datoriile formate în urma livrărilor de gaze de către Gazprom, implementarea celui de-al treilea Pachet energetic al UE și negocierile privind prelungirea sau semnarea unui contract cu furnizorul rus de gaze.

Potrivit Infotag, întrebat despre datoriile pentru gazele naturale importate de la "Gazprom", Ceban a spus că datoria pentru gazele livrate Republicii Moldova (cu excepţia Transnistriei) constituie 0,7 miliarde de dolari şi aceasta s-a format ca urmare a datoriilor întreprinderilor din complexul termoenergetic (mai mult de 2,7 miliarde de lei), diferenţelor negative de curs valutar, pierderilor operaţionale ale Moldovagaz şi ale întreprinderilor sale, care ţin de reglementarea tarifară, precum şi a altor factori.

"În ceea ce priveşte nivelul de plată a consumatorilor finali pentru gazele naturale livrate în 2019, putem spune că, începând cu 10 septembrie 2019, achitarea consumatorilor casnici a fost de 95,6%, iar a agenţilor economici - de 92,2%", a comunicat el.

Potrivit managerului, datoria Tiraspoltransgaz pentru gazele naturale livrate, conform situaţiei de la 1 august 2019, constituie "6,65 miliarde de dolari şi este confirmată de hotărârile judecătoreşti şi titlurile executorii".

"În prezent, sunt luate unele măsuri, inclusiv la nivel interstatal, cu privire la întocmirea documentaţiei legale, care prevede un mecanism de rambursare a datoriei acumulate pentru gaze", a menţionat Ceban.

Vadim Ceban a mai spsu că Moldovagaz a întâmpinat dificultăţi în implementarea celui de-al treilea Pachet energetic al UE şi a solicitat în acest sens asistenţă autorităţilor statului şi Comunităţii Energetice în rezolvarea acestora.

"Pentru a implementa aceste cerinţe, la sfârşitul anului 2018, Consiliul de supraveghere al "Moldovagaz" a aprobat Planul privind asigurarea independenţei operatorilor. Cu toate acestea, în procesul de realizare a acestui plan, compania s-a confruntat cu o serie de probleme cu privire la statutul juridic al reţelelor de transport - datoriile mari ale SRL "Tiraspoltransgaz" pentru gazele naturale consumate şi o serie de alte probleme, a căror soluţionare este în afara competenţei companiei", a menţionat el.

El a confirmat că actualmente continuă negocierile cu SAD "Gazprom", "inclusiv la cel mai înalt nivel, cu privire la prelungirea sau semnarea unor noi contracte de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii din Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2020".

"Principalele condiţii ale contractului vor depinde de rezultatele negocierilor dintre partea rusă şi cea ucraineană cu privire la problema tranzitului de gaze prin Ucraina. Sperăm că părţile vor lua toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea de gaze naturale consumatorilor din Republica Moldova după 31 decembrie 2019. În prezent, aprovizionarea cu gaze a tuturor consumatorilor din ţară este posibilă doar prin traseul existent (prin conducta transbalcanică şi prin conducta ACB). O livrare alternativă a gazelor naturale pentru necesităţile Republicii Moldova, inclusiv prin conducta de gaze Ungheni-Chişinău, din păcate, va fi posibilă numai după finalizarea construcţiei acestui gazoduct, precum şi după finalizarea construcţiei întregii infrastructuri a gazelor din România, necesară pentru asigurarea transportului vol umelor necesare de gaze naturale în Republica Moldova prin conducta de transport Iaşi-Ungheni", a subliniat Vadim Ceban.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
10 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:2,1 m/s
Sat
14 °C
Sun
10 °C
Mon
9 °C
Tue
14 °C
Wed
12 °C

Curs oficial BNM 15 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3214 0.0390
USD 17.5802 0.0643
RON 4.0546 0.0067
UAH 0.7255 0.0053
RUB 0.2745 0.0021
Arhivă Radio Chișinău