Directorul „Moldovagaz” a spus cât constituie datoria Tiraspoltransgaz față de Gazprom și ce se întreprinde pentru a o rambursa
-
03 Octombrie 2019 13:09
Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru publicația "Capital-market" despre datoriile formate în urma livrărilor de gaze de către Gazprom, implementarea celui de-al treilea Pachet energetic al UE și negocierile privind prelungirea sau semnarea unui contract cu furnizorul rus de gaze.
Potrivit Infotag, întrebat despre datoriile pentru gazele naturale importate de la "Gazprom", Ceban a spus că datoria pentru gazele livrate Republicii Moldova (cu excepția Transnistriei) constituie 0,7 miliarde de dolari și aceasta s-a format ca urmare a datoriilor întreprinderilor din complexul termoenergetic (mai mult de 2,7 miliarde de lei), diferențelor negative de curs valutar, pierderilor operaționale ale Moldovagaz și ale întreprinderilor sale, care țin de reglementarea tarifară, precum și a altor factori.
"În ceea ce privește nivelul de plată a consumatorilor finali pentru gazele naturale livrate în 2019, putem spune că, începând cu 10 septembrie 2019, achitarea consumatorilor casnici a fost de 95,6%, iar a agenților economici - de 92,2%", a comunicat el.
Potrivit managerului, datoria Tiraspoltransgaz pentru gazele naturale livrate, conform situației de la 1 august 2019, constituie "6,65 miliarde de dolari și este confirmată de hotărârile judecătorești și titlurile executorii".
"În prezent, sunt luate unele măsuri, inclusiv la nivel interstatal, cu privire la întocmirea documentației legale, care prevede un mecanism de rambursare a datoriei acumulate pentru gaze", a menționat Ceban.
Vadim Ceban a mai spsu că Moldovagaz a întâmpinat dificultăți în implementarea celui de-al treilea Pachet energetic al UE și a solicitat în acest sens asistență autorităților statului și Comunității Energetice în rezolvarea acestora.
"Pentru a implementa aceste cerințe, la sfârșitul anului 2018, Consiliul de supraveghere al "Moldovagaz" a aprobat Planul privind asigurarea independenței operatorilor. Cu toate acestea, în procesul de realizare a acestui plan, compania s-a confruntat cu o serie de probleme cu privire la statutul juridic al rețelelor de transport - datoriile mari ale SRL "Tiraspoltransgaz" pentru gazele naturale consumate și o serie de alte probleme, a căror soluționare este în afara competenței companiei", a menționat el.
El a confirmat că actualmente continuă negocierile cu SAD "Gazprom", "inclusiv la cel mai înalt nivel, cu privire la prelungirea sau semnarea unor noi contracte de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii din Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2020".
"Principalele condiții ale contractului vor depinde de rezultatele negocierilor dintre partea rusă și cea ucraineană cu privire la problema tranzitului de gaze prin Ucraina. Sperăm că părțile vor lua toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea de gaze naturale consumatorilor din Republica Moldova după 31 decembrie 2019. În prezent, aprovizionarea cu gaze a tuturor consumatorilor din țară este posibilă doar prin traseul existent (prin conducta transbalcanică și prin conducta ACB). O livrare alternativă a gazelor naturale pentru necesitățile Republicii Moldova, inclusiv prin conducta de gaze Ungheni-Chișinău, din păcate, va fi posibilă numai după finalizarea construcției acestui gazoduct, precum și după finalizarea construcției întregii infrastructuri a gazelor din România, necesară pentru asigurarea transportului vol umelor necesare de gaze naturale în Republica Moldova prin conducta de transport Iași-Ungheni", a subliniat Vadim Ceban.