Directorul Liceului Internațional de Informatică de la București, Mustafa Oz, despre reținerea cetățenilor turci: E un "cadou" pentru Erdogan

  • 07 Septembrie 2018 11:10
Directorul Liceului Internațional de Informatică de la București, Mustafa Oz, despre reținerea cetățenilor turci: E un

Șapte turci au fost reținuți la Chișinău de Serviciile de Informații fiind acuzați de legături cu islamiști. În replică, Mustafa Oz, directorul unui liceu bucureștean, finanțat de organizația Lumina, care susține și instituția din Moldova, spune că acuzațiile sunt un "serviciu" pentru Recep Erdogan.

Directorul liceului turc "Orizont" din Chișinău și alte șase persoane au fost reținute joi dimineață de forțele Serviciilor de Informații și de Securitate din Moldova (SIS) existând suspiciunea că ar întreține legături cu o organizație islamistă.

O reacție a venit și din România. Directorul Liceului Internațional de Informatică de la București, Mustafa Oz spune că 30% dintre acțiunile liceului "Orizont" din Chișinău, unde au fost efectuate arestările, sunt deținute de Lumina Instituții de învățământ, organizația finanțată de oameni de afaceri turci.

"Ne îngrijorează situația din cauza presiunilor venite din partea Turciei și a lui Erdogan care a promis să reconstruiască palatul prezidențial din Chișinău și am înțeles că are și o vizită în Moldova. Colegii noștri de la Chișinău au fost oferiți cumva drept cadou cu această ocazie. Ne doare foarte mult situația aceasta. Persoanele respective au depus de șase luni cerere de azil politic în Republica Moldova și nu cred că se pot expulza fără o hotărâre judecătorească", a spus, pentru MEDIAFAX, Mustafa Oz

Acesta spune că se așteaptă la presiuni și în România.

"Am înțeles că săptămâna viitoare vine și ministrul de externe turc în România. Ne așteptăm să fie la fel, să apară presiuni. Au apărut imediat după puciul eșuat din 2016, când vice prim-ministrul turc a spus că suntem teroriști și că trebuie închise toate școlile acestea. Dar și ministerul de Externe și Ministerul Educației au declarat atunci că școlile Lumina funcționează conform legislației din România și nu există nicio problemă. Fiind o țară democratică nu s-a dat curs presiunilor din Turcia, dar presiunile nu au scăzut niciun moment".

În legătură cu acuzațiile Serviciilor de Informații de la Chișinău, reprezentantul liceului bucureștean spune că acestea sunt nefondate.

"Același lucru s-a întâmplat în Kosovo, în Mongolia, unde a fost o tentativă de răpire similară, dar autoritățile au reușit să împiedice aceste acțiuni mafiote. Pentru că ei nu merg pe căi legale, prin justiție" spune Mustafa Oz care atrage atenția asupra faptului că lucrurile de acest gen nu s-au petrecut în țări în care democrația funcționa ci numai în țări în care raporturile democratice sunt fragile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău