Directorul CIA: China învață lecții din războiul purtat de Rusia în Ucraina. Problema pentru Beijing nu este „dacă'', ci „când'' va invada Taiwanul

  • 21 Iulie 2022 13:16
Directorul CIA: China învață lecții din războiul purtat de Rusia în Ucraina. Problema pentru Beijing nu este „dacă'', ci „când'' va invada Taiwanul

Dificultățile cu care Rusia se confruntă acum în Ucraina afectează calculele Chinei cu privire la cum și când ar putea decide să invadeze Taiwanul, a declarat miercuri șeful CIA, Bill Burns. Prezent la Forumul de securitate Aspen, în Statele Unite, directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), Bill Burns, a minimalizat speculațiile potrivit cărora președintele chinez Xi Jinping ar putea acționa asupra Taiwanului după o reuniune cheie a Partidului Comunist, care va avea loc în cursul acestui an, scrie defenseromania.ro.

Ni se pare că (războiul din Ucraina, așa cum este văzut de Beijing,) nu afectează cu adevărat întrebarea dacă liderii chinezi ar putea alege să folosească forța împotriva Taiwanului în următorii ani, ci când și cum vor face asta", a declarat directorul CIA, potrivit AFP.

Beijingul este probabil "îngrijorat" urmărind războiul din Ucraina, a precizat Bill Burns, considerându-l un "eșec strategic" pentru Vladimir Putin care credea ca va putea răsturna puterea de la Kiev într-o săptămână.

Bill Burns a estimat că Beijingul a văzut astfel dovada "că nu obții victorii rapide și decisive" fără a pune suficientă greutate militară în bătălie.

Lecția pe care conducerea și armata chineză o trag este că trebuie să acumulezi o forță militară copleșitoare pentru a derula o invazie militară

,,Cred că lecția pe care o învață liderii chinezi și militarii este că se impune strângerea unei forțe dominante la scară largă'' pentru a câștiga, a mai declarat el, precizând, de asemenea, importanța "controlului spațiului informațional" și pregătirii pentru potențiale sancțiuni economice.

Directorul CIA a mai estimat, în linia declarațiilor anterioare ale Washingtonului, că China, în ciuda sprijinului său verbal, nu oferă sprijin militar Rusiei în războiul său din Ucraina.

Statele Unite sunt îngrijorate de presiunea militară tot mai mare a Beijingului în ultimii ani împotriva Taiwanului, o insulă democrată pe care China o consideră parte a teritoriului său și pe care a promis ca o va lua înapoi într-o zi.

În ultimii ani, China și-a intensificat provocările militare împotriva Taiwanului democratic și autoguvernat în ultimii ani, încercând să îl intimideze pentru a-l determina să accepte cererile Beijingului de a se unifica. China consideră că Taiwanul autoguvernat face parte din teritoriul său.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău