Directorul artistic al Filarmonicii Naționale, Marian Stârcea: Sălile, pianele și partiturile au ars, dar nimeni nu poate să oprească orchestrele și colectivele noastre faimoase

  • 25 Septembrie 2020 13:35
Directorul artistic al Filarmonicii Naționale, Marian Stârcea: Sălile, pianele și partiturile au ars, dar nimeni nu poate să oprească orchestrele și colectivele noastre faimoase

Clădirea Filarmonicii din Chișinău a ars ieri aproape în întregime. Încă nu se știe cauza izbucnirii focului, dar pagubele par să fie substanțiale. Ambele săli de concerte au fost distruse, precum și biblioteca simfonică și pianele de concert. Clădirea a fost construită în 1912, iar în prezent se desfășurau lucrări de reparație a fațadei.

Pompierii au continuat și astăzi intervenția pentru lichidarea focarelor din interiorul clădirii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Experții de la Laboratorul Antiincendiar urmează să stabilească circumstanțele și cauza incendiului.

Se pare că focul a izbucnit la acoperișul unei anexe a clădirii și s-a extins. În urma focului devastator, tavanul s-a prăbușit și a distrus sala principală de concerte, scena, scaunele. De asemenea, a ars sala mică, apreciată pentru acustica sa.

Directorul artistic al Filarmonicii, Marian Stârcea, a declarat că flăcările au distrus cele mai bune instrumente, pianele de concert, precum și biblioteca simfonică, un prejudiciu irecuperabil patrimoniului național:

La moment se lucrează, ruinele acestea se curăță, sălile nu mai există. Au rămas doar pereții și nu se știe ce va fi, poate chiar va fi necesar chiar de dărâmat și aceștia, pentru că sunt îmbibați cu apă și pot să nu mai reziste. Comisia care va lucra o să spună verdictul. Foarte multe s-au pierdut, instrumente sunt distruse, cel mai bun pian Steinway, Yamaha, nu mai există. Partiturile, practic, nu mai există, rămășițele le depozităm într-o încăpere, dar nu cred că mai pot fi folosite. Colectivele trebuie susținute, poate în alte încăperi, în alte instituții cumva, o să activeze neapărat. Nimeni nu poate să închidă Capela Corală Doina, sau Orchestră simfonică, Orchestra de muzică Populară Folclor, colectivele noastre faimoase, cred că se va găsi o soluție pentru existența acestor colective.

Filarmonica din Chișinău a fost fondată în 1940, și este o importantă instituție de concerte din R. Moldova, având o activitate bogată de spectacole simfonice, folclor și jazz. Aici și-au început cariera și au activat cele mai sonore nume și ansambluri de la Chișinău – Joc, Flueraș, Lăutarii, Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Nicolae Sulac, Nicolae Botgros, Tamara Ciobanu, precum și cei mai faimoși artiști de estradă - Mihai Dolgan, Ion Suruceanu, Iurie Sadovnic și mulți alții.

În prezent, aici activează Orchestră simfonică a Filarmonicii Naționale, Capela Corală Doina, Orchestra de muzică Populară Folclor, Bandul de acordeoniști Concertino.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău