Directorul ANSP: 99% din cazurile de deces sunt persoane care au cel puțin o maladie

  • 02 Iunie 2020 08:08
Directorul ANSP: 99% din cazurile de deces sunt persoane care au cel puțin o maladie

În Republica Moldova au existat medici testați pozitiv cu COVID-19 după ce aceștia ar fi ignorat măsurile de securitate. Pe lângă aceștia, o parte din ei s-au infectat în comunitate, nu la locul de muncă. Directorul ANSP, Nicolae Furtună, afirmă că deține dovezi în acest sens, notează IPN.

Referitor la numărul de decese înregistrate în țară, oficialul afirmă că majoritatea victimelor au avut și alte maladii. „99% din cazurile de deces sunt persoane care au cel puțin o comorbidiate, doar câteva persoane nu au avut maladii asociate. Majoritatea sunt cu maladii asociate, persoane cu stări foarte grave, cancer, diabet zaharat. Patologia cardiovasculară este prezentă în peste 80% din cazuri. Comorbiditățile joacă festa persoanelor care fac infecția COVID”, a declarat Nicolae Furtună în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Directorul ANSP consideră că relaxările în urma stării de urgență au fost aplicate prea devreme. Oficialul a precizat că aceasta nu este opinia sa în calitate de funcționar public, ci de cetățean al Republicii Moldova.

„Noi niciodată nu avem răbdare. Noi niciodată nu putem să prioritizăm lucrurile. Dacă am relaxat coafura, astăzi am primit petiție când facem unghiile? Chiar asta este o prioritate? Eu înțeleg ce înseamnă unghii pentru o doamnă, dar asta nu este mortal, dacă nu ești cu unghia vopsită. Chiar atât de tare trebuie să trâmbițăm și să impunem condiții la toată lumea?”, se întreabă Nicolae Furtună.

Cât despre reluarea activităților din domeniul HoReCa, directorul ANSP menționează că totul depinde de numărul de cazuri. „Nu putem face borș cu prețul sănătății oamenilor. Riscul este foarte mare, terasele trebuie organizate. Cel care are la terasă zece mese, trebuie să rămână cu cinci, iar la masă nu se pot așeza patru oameni. Este un specific, la terasă nu pot să porți mască, indiferent că servesc ceai, cafea sau borș, eu trebuie să scot masca. Cel care vine, eu nu îi cunosc statutul, să vină să stea la un metru de mine și să mă infecteze, terasa îmi va plăti prejudiciul? Nu-l va plăti”, a spus directorul ANSP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
1
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:0,51 m/s
Wed
-0
Thu
-1
Fri
-2
Sat
-1
Sun
-1

Curs oficial BNM 27 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0973 -0.1269
USD 17.3833 -0.0736
RON 4.3276 -0.0264
UAH 0.6175 -0.0027
RUB 0.2312 -0.0007
Arhivă Radio Chișinău