Directorul AIEA s-a întâlnit la Istanbul cu o delegație rusă pentru a discuta despre securitatea centralei din Zaporojie

  • 23 Noiembrie 2022 13:06
Directorul AIEA s-a întâlnit la Istanbul cu o delegație rusă pentru a discuta despre securitatea centralei din Zaporojie

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, s-a întâlnit miercuri la Istanbul cu o delegație rusă pentru a discuta despre securitatea centralei atomo-electrice ucrainene Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei, transmite Agerpres.

"Directorul general al AIEA @rafaelmgrossi s-a întâlnit azi la Istanbul cu o delegație rusă condusă de directorul general al Rosatom Aleksei Lihacev pentru consultări în aspecte operaționale legate de securitatea la centrala Zaporojie din Ucraina și privind crearea de urgență a unei zone de protecție a securității și siguranței nucleare", a transmis forul nuclear al ONU pe Twitter.

Directorul AIEA avertizează de mai multe luni asupra riscului unui accident potențial catastrofal din cauza bombardamentelor repetate desfășurate în preajma centralei și pentru care Rusia și Ucraina se acuză reciproc.

Într-un comunicat citat de agențiile de presă ruse, Rosatom menționează la rândul său că întâlnirea de la Istanbul s-a concentrat asupra "asigurării securității centralei".

"A fost remarcat răspunsul prompt al AIEA la bombardamentul masiv asupra centralei din 20 noiembrie a.c. Părțile au convenit să continue cooperarea", se mai arată în comunicatul rus.

După ce duminică centrala a fost din nou ținta unor bombardamente, Kremlinul a susținut luni că Ucraina a bombardat de mai multe ori acest sit aflat în sud-estul Ucrainei și a cerut puterilor internaționale să se asigure că Kievul încetează aceste atacuri.

Centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, asigura înainte de invazia rusă circa o cincime din electricitatea Ucrainei.

Bombardamentele au stârnit preocupări privind posibilitatea producerii unui nou grav accident, la doar 500 de kilometri de situl celui mai grav accident nuclear produs până acum în lume, dezastrul de la Cernobîl din 1986, amintește Reuters. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău