Mihai Popșoi: „Adversarii noștri au sperat că ne vom prăbuși. Am rezistat în mare parte datorită generozității și sprijinului constant al poporului american”

  • 03 Iulie 13:48
Mihai Popșoi: „Adversarii noștri au sperat că ne vom prăbuși. Am rezistat în mare parte datorită generozității și sprijinului constant al poporului american”

Statele Unite vor susține neclintit aspirațiile europene ale R. Moldova, au declarat reprezentanții Ambasadei americane la Chișinău, în cadrul unei recepții organizate aseară, cu ocazia Zilei Independenței Statelor Unite, marcată pe 4 iulie, transmite Radio Chișinău.

În discursul său, însărcinata cu afaceri în exercițiu  a Ambasadei SUA, Nina Maria Fite, a apreciat progresele înregistrate de R. Moldova  în parcursul său european, în contextul deschiderii oficiale a negocierilor de aderare la UE.

Ea s-a referit la cooperarea dintre SUA și R. Moldova în diverse domenii, în special la protejarea infrastructurii digitale critice, apărare, sectorul energetic, dar și în domeniul cultural.

„Doar un exemplu este noul Institut Cybercore de la Universitatea Tehnică din Moldova, care va pregăti următoarea generație de profesioniști în domeniul securității cibernetice. În această primăvară, am sărbătorit împreună cu secretarul de stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall, 25 de ani de parteneriat Carolina de Nord-Moldova, care a fost, de asemenea, selectat ca cel mai bun program de acest tip din lume în acest an. Am extins acest parteneriat la toate domeniile, de la industria jocurilor video, la apărare, la colaborarea dintre școlile noastre medicale. De asemenea, am inaugurat Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni, frumos restaurată, în parteneriat cu Muzeul de Arte Frumoase. Biserica și frescele sale istorice sunt un testament al angajamentului nostru comun de a păstra patrimoniul cultural bogat al Moldovei.

Colaborarea noastră pentru infrastructura energetică a adus numeroase câștiguri în condiții dificile. Am sprijinit planul de încălzire pe timp de iarnă al Moldovei, am continuat să contribuim la tranziția către energia verde și am ajutat Moldova să-și diversifice aprovizionarea cu gaze, asigurând prețuri mai accesibile și mai stabile la energie. În aprilie, ne-am angajat să construim o nouă linie de transport a energiei electrice de 400 de kilowați, care să conecteze Strășeni cu Gutinaș, în România. Acest proiect va consolida conectivitatea Moldovei la rețeaua energetică europeană, oferind o securitate energetică reală.

Am fost alături de Armata Națională a Moldovei, deoarece aceasta a contribuit la securitate, pace și stabilitate, în locuri precum Kosovo și Liban, care au atât de mare nevoie de eforturile noastre colective pentru menținerea păcii. În iunie, am acreditat pacificatorii moldoveni, în timpul exercițiului multinațional "Scutul Păcii".

Niciuna dintre aceste activități nu ar fi realizabilă fără instituții democratice consolidate, în ciuda interferenței străine și criminale, care ar fi fost o provocare pentru orice națiune democratică”, a precizat Nina Maria Fite.

Aceasta a subliniat că SUA vor continua să susțină R. Moldova pentru dezvoltarea culturii democratice, prin combaterea corupției, creșterea transparenței în instituții, alegeri libere și corecte și dezvoltarea mass-media independente.

Ea a amintit de vizita, în luna mai, a secretarului de stat Anthony Blinken la Chișinău, care a reiterat angajamentul SUA de a sprijini Moldova, anunțând acordarea unei asistențe în valoare de până la 85 de milioane de dolari pentru fortificarea rețelei electrice a Moldovei.

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a apreciat ajutorul american acordat mai ales în ultimii ani, când Moldova și Ucraina, au trecut prin momente extrem de dificile.

„Adversarii noștri au sperat că ne vom prăbuși, că nu vom putea rezista crizei energetice, inflației care a urmat și repercusiunilor agresiunii barbare a Rusiei în Ucraina, dar noi am rezistat și, de atunci, nu numai că ne-am descurcat, dar chiar am realizat progrese semnificative, inclusiv în domeniul securității energetice. Astăzi, Moldova nu mai depinde de Gazprom pentru aprovizionarea cu gaze, Moldova construiește linii de înaltă tensiune pentru a se conecta cu România și, prin urmare, cu rețeaua energetică europeană, Moldova are o societate civilă vibrantă și o mass-media independentă, iar acest lucru se datorează în mare parte generozității și sprijinului constant al poporului american, și trebuie să vă reamintesc că cei 100 de kilometri de drum pe care îi folosim și astăzi și care sunt încă în stare perfectă, au fost construiți în urmă cu peste zece ani și încă ne întrebăm care este secretul acelei infrastructuri. Aceasta este o dovadă a parteneriatului nostru.”, a declarat Mihai Popșoi.

Asistența americană pentru Republica Moldova se ridică la două miliarde și jumătate de dolari, inclusiv 775 de milioane de dolari acordați Chișinăului de la invazia rusă în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sat
23
Sun
24
Mon
27
Tue
29
Wed
31
Arhivă Radio Chișinău