Directoarea Centrului de Documentare și Informare NATO la Chișinău: R. Moldova are de câștigat de pe seama deschiderii externe pentru modernizarea apărării țării

  • 23 Mai 2022 17:10
Directoarea Centrului de Documentare și Informare NATO la Chișinău: R. Moldova are de câștigat de pe seama deschiderii externe pentru modernizarea apărării țării

Declarațiile unor parteneri externi de a ajuta Republica Moldova cu echipament militar reprezintă de fapt o exteriorizare a unor discuții mai vechi, care au fost blocate până acum de anumite forțe politice.

Opinia aparține expertei în securitatea, Elena Mârzac, directoare a Centrului de Documentare și Informare NATO de la Chișinău.

Într-un comentariu oferit pentru Radio Chișinău, experta a spus că declarațiile de acest gen nu sunt semnale doare pentru Republica Moldova, ci și pentru alți parteneri ca să ofere ajutor Chișinăului.

Declarațiile de acest gen nu sunt semnale doar pentru conducerea și cetățenii Republicii Moldova, ci și pentru alți parteneri externi ai țării noastre să ne susțină în dezvoltarea capacităților de apărare. Este evident că atât NATO, cât și UE au nevoie de un vecin cu o securitate stabilă, un vecin care să fie predictibil și interoperabil în contracararea amenințărilor de securitate regională și internațională. Respectiv și Republica Moldova are de câștigat pe seama deschiderii pentru livrările de armamente, dezvoltarea capacităților de apărare și descurajare. Totodată, aceasta declarație nu este o noutate, este  mai mult o  exteriorizare a unor discuții mai vechi în cadrul mai multor formate inițiate acum  5-7 ani, care au fost blocate până acum de niște forte politice sau amânate drept consecința unor crize la nivel internațional”.

Experta Elena Mârzac subliniază că acum Republica Moldova revine la niște proiecte absolut necesare pentru reformarea sectorului de securitate și apărare.

Totodată, pentru a fi realizate aceste programe de modernizare sunt necesare niște condiții de  stabilitate, o asumare politică, dezvoltarea parteneriatelor, susținerea populației(…)Republica Moldova a avut întotdeauna o politică de securitate defensivă și nu și-a propus să soluționeze diferendele existe prin ofensivă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău